Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megalakult a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács

Cikk:

NFGM Kommunikáció
Budapest, 2010. február 18.


Bajnai Gordon miniszterelnök vezetésével megtartotta alakuló ülését a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács (KTT) a Parlament Munkácsy termében 2010. február 17-én. A KTT a K+F területet érintő stratégiai jelentőségű kérdésekben a Kormány javaslattevő, véleményező, tanácsadó és döntés-előkészítő testületeként működik, emellett ellátja a szakterület koordinációs feladatait.

A kutatás, fejlesztés és innováció a válságot követő gazdasági fellendülés meghatározó eszköze. Ezért miniszterelnöki vezetéssel olyan kormányzati testület jött létre, amely biztosítja a tudományos kutatással és a technológiai fejlesztéssel összefüggő tevékenységek hatékony összehangolását.

Alakuló ülésén a KTT elfogadta ügyrendjét és 2010. évi első féléves munkatervét, továbbá megtárgyalta a Kormány középtávú tudomány-, technológia- és innováció-politikai (TTI) stratégiájának megvalósításáról szóló előterjesztést is. A Tanács munkáját a jövőben két munkacsoport segíti: a Forráskoordinációs Munkacsoport, amely a terület rendelkezésére álló hazai és uniós költségvetési források összehangolt felhasználását koordinálja, valamint az EU Elnökségi Munkacsoport, amely a magyar uniós elnökség K+F prioritásainak és programjainak előkészítését végzi.

A Tanács elnöke Bajnai Gordon miniszterelnök, alelnöke Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke. Tagjai: Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Szabó Gábor a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Szabó Gábor a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, valamint a hazai tudományos és üzleti élet négy prominens személyisége: Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt vezérigazgatója; Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft. vezérigazgatója; Somlyódy László, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára; valamint Ürge László, a ThalesNano Zrt.vezérigazgatója.

Ugrás vissza Ugrás vissza...