Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország felkészült az esetlegesen meginduló gázszállítások fogadására

Cikk:


Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. január 11.

Amennyiben megindul a gázszállítás, Magyarország felkészült a fogadására. - mondta el Molnár Csaba energiaügyi miniszter 2009. január 11-én, vasárnap tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. szakemberei is felkészültek a technológia kihívásra - tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter jelezte: a határáteresztő pontokra telepített nyomásérzékelő eszközök legkésőbb 30 másodpercen belül jelzést küldenek majd a földgáz megérkezéséről.

A miniszter beszámolt arról, hogy az ellenőrzőcsoportra vonatkozó háromoldalú megállapodás aláírását követően a csoport magyar tagja is elindult állomáshelyére. A szakember Nyugat-Ukrajnában végzi majd feladatát, a magyar-ukrán, illetve szlovák-ukrán viszonylatokon fogja ellenőrizni a gáztranzitot.

Molnár Csaba Magyarország mai napra valószínűsített földgázfogyasztásról szólva elmondta: azt a tegnapi naphoz hasonlóan ma is 61-64 millió m3 közöttire becsülik a szakemberek. A hazai fogyasztást továbbra is a kereskedelmi tározókból (53 millió m3), a hazai kitermelésből (9 millió m3) valamint a nyugati irányból beérkező földgázból (4 millió m3) fedezik majd.

A miniszter kiemelte, hogy a stratégiai célú biztonsági tartalékhoz - bár annak felszabadítása megtörtént - még nem kellett hozzányúlni.

A tárcavezető tájékoztatott arról, hogy a tegnapi nap folyamán a szomszédos államoknak ígért gázmennyiség megérkezett a célországba, Szerbia esetében kicsivel túl is teljesítették az ígért mennyiséget, így Magyarországon keresztül a német-magyar összefogásnak köszönhetően 4,7 millió m3 földgáz jutott el az országba. Bosznia-Hercegovina a maximális mennyiséget, 1,5 millió m3 gázt kapott. Horvátországba Ausztrián keresztül érkezett meg az 1 millió m3 földgáz.. Ezt a mennyiséget a tervek szerint a mai napon is biztosítják a három ország számára- mondta el Molnár Csaba.

Az energiaügyi miniszter tájékoztatójában beszámolt a tegnapi nap hazai földgáz- fogyasztásáról is, ez 63,6 millió m3 volt, a gázkrízis leghidegebb napján. A jövő hét időjárására kitérve a miniszter kiemelte: bár továbbra is igen hideg lesz az időjárás, a jövő héten már néhány fokkal emelkedik a hőmérséklet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...