Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A KHEM újabb szakaszokra is kiterjeszti a teherautók előzési korlátozását

Cikk:

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Budapest, 2009. március 21.

Gyorsabb haladás és nagyobb biztonság az autópályákon

A közlekedési tárca a közlekedés további könnyítése és biztonságosabbá tétele érdekében újabb szakaszokra is kiterjeszti az előzési tilalmat a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára. Az M1–es és M3-as autópályákon a fővárosból kifelé vezető irányban is kihelyezésre kerülnek a korlátozó táblák, illetve az M7-es autópálya Budapestről kivezető szakaszán két új helyen, az M1-M7 csomóponttól Pusztazámor-Sóskútig és a Székesfehérvár elkerülő szakaszon sem előzhetnek a jövőben a teherjárművek. A tehergépkocsikra vonatkozó előzési tilalom kiterjesztésével a minisztérium  célja, hogy még gyorsabbá és biztonságosabbá váljon a főváros megközelítése és immáron a főváros irányából haladó forgalom is a személygépkocsival közlekedők számára.

Az egy évvel ezelőtt kísérleti jelleggel bevezetett korlátozás 2008 márciusa óta van érvényben az M1 autópályán Tatabánya – Óváros csomópont és M0 csomópont között három szakaszon, összesen 33,6 km hosszban, valamint az M3 autópályán Gödöllő csomópont és Bp., Szentmihályi úti csomópont között egy szakaszon, 16,4 km hosszban, a főváros felé vezető irányban. Most ez kiegészül újabb 50 kilométerrel az M1 és az M3 autópálya jobb pályáján, illetve további 16,5 kilométerrel az M7 autópályán. Ez azt jelenti, hogy összesen 116,5 kilométeren lesz tilos az előzés a nehéz tehergépjárművek számára a magyar autópályákon a jövőben.  

A korlátozás tavalyi kísérleti jellegű bevezetését kedvező tapasztalatok kísérték: a forgalom áramlása egyenletesebbé vált, a haladási sebesség 3 százalékkal nőtt a haladó sávban, valamint jelentősen – mintegy felére, 4-6 százalékra – csökkent az előzési tilalom alá vont szakaszokon a belső forgalmi sávban haladó tehergépjárművek száma.

Az M1 és M3 Budapest közeli szakaszain a teljes autópálya-hálózat napi 31 ezres átlagos forgalomnagyságának mintegy kétszerese, 50-70 ezer jármű halad át naponta, az M7 érintett szakaszain pedig 45-50 ezer jármű/nap az átlagos forgalom. A közlekedés biztonságának növelése érdekében az előzési korlátozás bevezetése mellett az elmúlt időszakban több kormányzati intézkedés is történt, ezek együttes hatásának köszönhetően csökkent a közlekedési balesetek száma. Az M1 autópálya Hegyeshalomtól Budapestig vezető szakaszán például több mint 20 százalékkal, ezen belül a Tatabánya-Óváros csomópont és M0 közötti szakaszon több mint 30 százalékkal történt kevesebb baleset az eltelt egy év folyamán, míg a követési távolság be nem tartása miatti balesetek száma ezt meghaladóan, mintegy 40 százalékkal csökkent ezen a szakaszon.

A táblázást az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkatársai megkezdték és április elejéig folyamatosan végzik.

A korlátozásban a jelenlegi intézkedés után érintett autópálya-szakaszok a következők:

M1 autópálya (három szakaszon, mindkét irányban) 17,20 km -  53,5 km között, 33,6 km
M3 autópálya (mindkét irányban) 26,6 km – 10,20 km között, hossza 16,4 km
M7 autópálya M1-M7 csomópont és Pusztazámor-Sóskút csomópont között (Bp. felől)
M7 autópálya Székesfehérvár elkerülő szakaszon az 57-es és a 64-es kilométer között (Bp. felől)

A tárca vizsgálja a korlátozás további kiterjesztésének lehetőségét, és dolgozik az intézkedés célzottabb, csak a kiemelkedően terhelt napszakokra (így pl. a reggeli órákra) vonatkozó bevezetése lehetőségének megteremtésén. Hosszú távon pedig még hatékonyabb megoldást jelenthet a dinamikus forgalomszabályozást biztosító, változtatható jelzésképű táblák teljes magyar autópálya-hálózaton történő kiépítése.

Ugrás vissza Ugrás vissza...