Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KHEM: Korszerűbb vasúti átjárók, nagyobb biztonság

Cikk:

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Kommunikációs Osztály
Budapest, 2009. április 1.


A közlekedési tárca több mint 1 milliárd forint értékű sorompófejlesztési programjának segítségével az országban több mint 50 helyen válnak biztonságosabbá a vasúti átjárók 2009-ben – jelentette be Molnár Csaba közlekedési miniszter 2009. április 1-jén Budapesten. A miniszter hangsúlyozta: a szintbeni közúti-vasúti átjárók korszerűsítése annak érdekében történik, hogy az emberi tényező, a figyelmetlenség minél kisebb szerepet játszhasson a balesetek bekövetkezésénél.

Az 1 milliárd 25 millió forintos program keretében a MÁV és a Nemzeti Közlekedési Hatóság javaslatai alapján 53 vasúti átjáró korszerűsítésére nyílik lehetőség. 41 helyen a meglévő fénysorompó mellé félcsapórúd kerül, és ezen belül 27 helyen még LED optika is növelni fogja a láthatóságot. Ezen kívül öt helyen cserélik ki a meglévő fénysorompó fényforrását LED optikára, négy eddig biztosítatlan átjáróba kerül fénysorompó, egy helyen a közúti jelzések felújítása és a burkolat javítása lesz soron, két helyen pedig a fénysorompót összehangolják a közúti jelzőlámpák rendszerével. A közbeszerzési eljárások április elején elindulnak, és a tervek szerint szinte valamennyi beruházás már 2009-ben le is zárul. A közúti jelzőlámpák összehangolásában érintett két beruházásnál a leghatékonyabb megoldás kialakításához további tervek elkészítése szükséges, ezért várhatóan ezek a beruházások később fejeződnek be.
A korszerűsítésre kerülő átjárók kiválasztásánál több szempontot is figyelembe vettek, így például az előfordult balesetek számát és súlyosságát, a közúti és vasúti forgalom nagyságát és engedélyezett sebességét, a felszerelt biztosító berendezés fajtáját, az útburkolat minőségét, valamint a rálátási viszonyokat. Köztudott, hogy az átjárókban bekövetkező balesetek túlnyomó többségét az okozza, hogy a közúton közlekedők a jól működő sorompó fényjelző tiltó jelzése ellenére a sínekre hajtanak, vagy nem biztosított átjárókhoz érve áthaladás előtt elmulasztják a megfelelő körültekintést. A KHEM bízik abban, hogy a korábbi évek fejlesztéseihez csatlakozva az idei program is növeli a közlekedés biztonságát, csökkenti a vasúti átjárókban bekövetkező balesetek számát. A programban szereplő vasúti átjárókról részleteket a KHEM honlapján találhatnak az alábbi linken:

http://www.khem.gov.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/2009_sajto/2009_aprilis/vasuti_atjarok.html


A fejlesztések fő elemei:

Új biztosító berendezések létesítése biztosítatlan vasúti átjáróknál; teljes csapórudas sorompó kiváltása önműködő sorompóval; fénysorompó kiegészítése csapórúddal; korszerű, LED diódákból álló optikák beépítése; a vasúti pályán átvezető út burkolatának korszerűsítése, figyelmeztető jelzések beépítése.
 
A vasúti átjárók száma 2009-ben: 6136
A biztosított útátjárók száma: 2806
Ebből teljes csapórudas sorompó: 332
Fénysorompó+félsorompó: 757
Fénysorompó: 1717

Ugrás vissza Ugrás vissza...