Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KHEM: alapos ok nélkül hív sztrájkra a VDSZSZ

Cikk:

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Kommunikációs Osztály
Budapest, 2009. október 17.


A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium úgy látja, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete sztrájkfelhívásában közölt indokok ezúttal sem helytállóak, a munkabeszüntetés a kormányzati szándékok akaratlan félreértésén vagy tudatos félremagyarázásán alapul.

A szaktárca – a kollektív munkaügyi vita során tett ígéretének megfelelően – október 17-én elküldte véleményezésre a vasúti reprezentatív szakszervezeteknek a 2010-es menetrendi megrendelés koncepcióját. A dokumentumban foglaltakat a kormányzati oldal a jövő héten két egyeztetésen is tárgyalja az erre nyitott érdekképviseletekkel.

A megküldött információkból világosan látható, hogy az az elképzelés, amely ellen a VDSZSZ közös fellépést szorgalmaz, sztrájkra hív fel, a szakszervezet közleményében jelzett formában nem létezik. A jövő évi közszolgáltatási szerződésben foglalt megrendelés alapján az érdekképviselet által vélelmezett 3000 kilométert mintegy kétszeresen meghaladó mértékű hálózaton indul vasúti személyszállítás.

A vasúti személyszállítási megrendelésből kimaradó települések autóbuszos szállítással, a jelenleginél magasabb színvonalon lesznek elérhetők. A rendelés nélküli szárnyvonalakon igény esetén tovább folytatódhat a teherforgalom és helyi vállalkozásban akár a személyszállítás is.

A közlekedési tárca úgy ítéli meg, hogy sztrájk helyett célszerű lenne a tárgyalásokat az előre meghatározott rend szerint tovább folytatni. Bármilyen munkabeszüntetés az utasoknak okozott kellemetlenségeken felül csökkenti a MÁV bevételeit, és ezzel nehezíti a kritikus helyzetben lévő társaság gazdálkodását.

A kormány képviselői és az érdekképviseletek közti megbeszéléseken már sikerült beazonosítani a szakszervezetek legfontosabb elvárásait. A menetdíjkedvezmény ügyében megszületett a vasutasok által szorgalmazott rendeletmódosítás. A kormányzati oldal az utasok és az adófizetők szempontjai mellett természetesen figyelembe veszi az érintett vasúti munkavállalók jogos és méltányolható igényeit is. Ezért október 20-án visszavárja a tárgyalóasztal mellé a VDSZSZ képviselőt is és reméli, hogy a szakszervezet eláll a hibás okkal vagy hamis ürüggyel meghirdetett munkabeszüntetéstől.

Ugrás vissza Ugrás vissza...