Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KHEM: Nem romlik, hanem javul Eger, Hódmezővásárhely, Salgótarján és Szekszárd elérhetősége

Cikk:

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Kommunikációs Osztály
2009. október 22.


A megjelent sajtóhírekkel szemben a szakminiszter nem jelentette be a négy megyei jogú város és a főváros közötti közvetlen vasúti kapcsolat megszűnését. Nem is tehette volna, hiszen ezek a települések az új menetrend szerint legalább egy vonatpárral átszállás nélkül elérhetőek lesznek Budapestről. A közösségi közlekedési szolgáltatást javító buszos gyorsjáratok tehát nem kiváltják, hanem kiegészítik a bővülő vasúti kapcsolatokat.
 
A közlekedési lehetőségek száma ezekben az irányokban a jelenlegi tervek szerint nem csökken, hanem növekszik. Minden település elérhető lesz vonaton is a központi régióból. Salgótarjánba az idei évhez hasonlóan egy vasárnap délutáni közvetlen vonatpár, a többi városba napi egy közvetlen vonatpár közlekedik majd. Ez azt is jelenti, hogy átszállás nélküli vasúti kapcsolat létesül a Budapest - Szekszárd - Baja útvonalon. Eger Füzesabonyon, Hódmezővásárhely Szegeden, Salgótarján Hatvanon, Szekszárd pedig Sárbogárdon keresztül, e településeken vonatot váltva órás ütemben lesz megközelíthető.

Ezen felül, többletszolgáltatásként bővül az autóbuszos kínálat. Mivel ezek a települések az országos jelentőségű vasúti hálózattól távol esnek, a minisztérium főként autópályán közlekedő, kiszámítható ütemezésben induló buszokkal is igyekszik kiszolgálni a fővárosba igyekvő vagy onnan érkező utasokat. A nehézkesebb, többnyire átszállást igénylő vonatközlekedés mellett így új közúti gyorsjáratok is indulnak a négy város és a központi régió között. Az emelt sebességhatárú (ún. Tempo 100), klimatizált buszok a következő útvonalakon, menetidőkkel és mindkét irányban érvényes gyakorisággal közlekednek majd:

Vonal

Menetidő

Indulási gyakoriság

Salgótarján - M3 - Budapest

100 perc

óránként

Salgótarján - Pásztó - M3 - Budapest

125 perc

kétóránként

Eger - M3 - Budapest

110 perc

óránként

Eger - Gyöngyös - M3 - Budapest

130 perc

óránként

Szekszárd - M6 - Budapest

120 perc

négyóránként

Szekszárd - Dunaújváros - Budapest

165 perc

óránként

Hódmezővásárhely - M5 - Budapest

160 perc

négyóránként

Hódmezővásárhely - Szentes - Kecskemét - Budapest

180 perc

kétóránként


A többlet buszjáratok nem a megmaradó vasúti kapcsolat helyettesítése, hanem a szolgáltatási színvonal javítása érdekében indulnak. A négy megyei jogú város közvetlenül elérhető lesz a fővárosból vonaton.

Ugrás vissza Ugrás vissza...