Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Aláírták a magyar-olasz kőolajtárolási együttműködésről szóló megállapodást

Cikk:

KHEM Kommunikációs Osztály
Budapest, 2009. október 23.


2009. október 22-én Rómában írta alá Hónig Péter magyar közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter és Claudio Scajola olasz gazdasági miniszter azt a kormányközi megállapodást, amely lehetővé teszi a kőolaj- és kőolajtermék-készletek tárolása terén az együttműködést.

A tagállamok minimális kőolaj- és/vagy kőolajtermék-készletezési kötelezettségéről szóló 2006/67/EK irányelv a tagállamok részére előírja, hogy az előző naptári év legalább 90 napi átlagos napi belföldi fogyasztásnak megfelelő mértékű készletet tartsanak fenn. Az irányelv preambuluma és a Nemzetközi Energia Ügynökség vonatkozó rendelkezései szerint az olajkészleteket a Közösségen belül bárhol, bármely országban raktározhatják a tagállamok. Ez a megoldás az Európai Unión belül széleskörűen alkalmazott.

A kormányközi megállapodás kapcsán fontos kiemelni, hogy annak aláírása nem jelent semmiféle pénzügyi kötelezettségvállalást, csupán megteremti – az aláíró országok készletezésért felelős szervezetei és a készletezésben érdekelt gazdasági vállalkozások számára – a jövőbeli gazdasági együttműködés, a meglevő tároló kapacitások jobb kihasználásának, és a logisztikai rendszerek optimalizálásának lehetőségét. Magyarország 2002-ben hasonló tartalmú kormányközi megállapodást kötött már Szlovéniával is.

A kormányközi megállapodás aláírása kapcsán a helyszínen tartózkodó Horváth Ferenc, a MOL-csoport Termékelőállítás és Kereskedelem ügyvezető igazgatója és az IES igazgatóságának elnöke, elmondta: „a MOL kezdetektől támogatta a két ország közti újabb stratégiai, gazdasági együttműködést, amely reményeink szerint elősegíti olasz leányvállalatunk, az IES integrációját is a MOL- csoportba”.

A megállapodást az Európai Bizottság, az olasz Közlekedési és Infrastruktúraügyi Minisztérium és az Európai Unió svéd Elnöksége által 2009. október 21-22-én, Nápolyban megrendezett a „Ten-T Days 2009” című miniszteri konferencia keretében írták alá. A magas szintű rendezvény egy informális tanácsülést kapcsolt össze az évente megrendezésre kerülő TEN-T napokkal. A kétnapos konferencián az EU tagállamok miniszterei mellett számos afrikai és mediterrán ország, illetve nemzetközi pénzügyi és közlekedési szervezet vezető beosztású tisztségviselője is részt vett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...