Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A roma stratégiáról is beszámol Magyarország az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának Egyetemes Időszakos Felülvizsgálatán

Cikk:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2011. május 4.


2011. május 11-én első alkalommal vesz részt  Magyarország az Egyesült Nemzetek Szervezete Emberi Jogi Tanácsának Egyetemes Időszakos Felülvizsgálatának (Universal Periodic Review, röviden UPR) tanácskozásán, Genfben.  A delegációt Balog Zoltán vezeti. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a szervezettel részletekbe menően ismerteti a romák felzárkóztatását célzó, később az Európai Unió Roma Keretstratégiájába illeszkedő magyarországi intézkedéseket, valamint az uniós program elfogadásának tervezett folyamatát.
Az Emberi Jogi Tanács szekciójának témái között szerepelnek még a gyermekek és a kisebbségek jogait érintő mindenkori kormányzati intézkedésekkel, a kínzási elleni egyezményekhez történő csatlakozási folyamattal, valamint az esélyegyenlőséggel és egyenlő bánásmóddal kapcsolatos kérdések.

Az Emberi Jogi Tanács Egyetemes Időszakos Felülvizsgálata nem a jelenlegi kormányzati munkát értékeli, hanem átfogóan vizsgálja a magyarországi emberi jogi kérdéseket, és az ezzel összefüggő koncepciókat és intézkedéseket. A 2008-ban létrehozott szervezet évente 48 országban (négyévente az összes ENSZ tagállamban) tekinti át az emberi jogi helyzetet. Az európai államok közül Magyarországgal azonos ülésszakon tartja meg beszámolóját Belgium, Dánia, Görögország és Litvánia.

Ugrás vissza Ugrás vissza...