Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Izsák Rita lett a Kisebbségi Ügyek ENSZ Független Szakértője

Létrehozva: 2011. június 18.
Módosítás: 2011. június 18.
Forrás: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
2011. június 18.


A 47 tagállamból álló ENSZ Emberi Jogi Tanács tegnap este, 17. ülésszakán döntött hat emberi jogi különleges eljárási mandátum betöltéséről. A grémium az Emberi Jogi Tanács elnökének javaslatára úgy határozott, hogy a Kisebbségi Ügyek ENSZ Független Szakértői pozícióját dr. Izsák Ritának ítéli.
Izsák Rita korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért felelős államtitkárának, Balog Zoltánnak kabinetfőnökeként dolgozott, és fontos szerepet játszott az Európai Unió Roma Stratégiájának kidolgozásában is. A pozícióért több tucat jelölt indult a világ minden tájáról, és a szoros versenyből alapos vizsgálat után Izsák Rita került ki győztesként.

A mandátum betöltője az ENSZ 192 tagállamának összes, azaz nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségéért felel, országok meglátogatását kezdeményezheti, jelentéseket, sajtóanyagokat adhat ki. A kisebbségi szakértői helyért azért is folyt nagy verseny, mert ez az egyetlen mandátum, amely külön testülettel bír, az ENSZ Kisebbségi Fórumának elnöke is ezentúl Izsák Rita lesz.

Izsák Rita az ENSZ 42 emberi jogi mandátumának képviselői között egyik legfiatalabbként eddig kifejtett szakértői tevékenysége miatt is nyerhette el ezt a pozíciót: a kormányzati posztot megelőzően dolgozott az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa Hivatalának, volt az EBESZ emberi jogi diplomatája, megjárta a Balkánt és Afrikát, ahol kisebbségek, nők és gyermekek jogait képviselte, valamint számos kisebbségi, roma jogi civil szervezetnek is munkatársa volt.

Izsák Rita megbízatása három évre szól. Az ENSZ szakértői tevékenységért díjazásban nem részesül, így továbbra is irányítja a közelmúltban felállt Tom Lantos Intézetet, amely emberi és kisebbségi jogokkal fog foglalkozni a régióban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...