Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Szászfalvi László egyhetes tárgyalássorozatot folytatott Lengyelországban

Cikk:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Krakkó, 2011. szeptember 8.


Szászfalvi László a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára 2011. szeptember 5 – 9. között Lengyelországban tett hivatalos látogatást, ahol elsőként Wlodzimierz Karpinski-val, a Belügyminisztérium egyházi ügyekért felelős államtitkárával találkozott. Mindketten egyetértettek abban hogy Magyarország és Lengyelország egymást követő Európai Uniós elnöksége komoly lehetőség egész Európa számára. Magyarország Alaptörvénye és az új egyházi törvény kapcsán megállapították, hogy erkölcsi megújulásra van szüksége Európának és e téren Magyarország nagyon komoly erőfeszítéseket tett eddig is és tesz a jövőben is.

A KIM államtitkára tárgyalt több egyházi vezetővel, Kazimierz Nycz varsói bíborossal, Celestino Migliore és Stanislaw Nowak érsekekkel, valamint Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros-érsekkel. Az egyeztetések során szót ejtettek Magyarország morális megújulásáról, az új alkotmány családdal és az emberi élet védelmével kapcsolatos rendelkezéseiről, a magyar kormány családbarát politikájáról, és a keresztény értékek elismeréséről.  Dziwisz krakkói bíboros-érsek kijelentette, hogy Európa történelme során a magyarság mindig egy tanúságtevő nép volt és erre Európának ma is szüksége van a megújulás érdekében. A találkozón felmerült a krakkói magyar plébánia helyzete, mely fontos szerepet tölt be a magyar közösség lelki-szellemi életében és amelynek fejlesztésében a lengyel egyházi vezető maximálisan elkötelezett.

Szászfalvi László köszönetet mondott azért a tiszteletért, amellyel a Varsói Főegyházmegye ápolja gróf Esterházy János, a kommunizmus idején vértanúhalált halt katolikus politikus emlékét. Varsói programja során lerótta kegyeletét Boldog Jerzy Popieluszko atya sírjánál, és megkoszorúzta Esterházy János varsói szobrát.
A magyar egyházügyi államtitkár Jasna Górán tiszteletét tette a lengyel nép nemzeti kegyhelyén, ahol a Pálos Rend vezetőivel is tárgyalt. A találkozókon szó esett a Boldog Özséb által alapított Pálos Rendnek a magyar – lengyel kapcsolatokban betöltött rendkívül jelentős szerepéről.

Szászfalvi László számára megtisztelő és bizakodásra okot adó volt az a fajta figyelem és szimpátia, amivel a lengyel közvélemény Magyarország megújulása felé tekint.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...