Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Navracsics Tibor zárja be a KIM lengyel-magyar történelmi táborát Csopakon

Cikk:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2011. szeptember 16.


Ötnapos lengyel – magyar történelmi vetélkedőt szervezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Veszprém megyei Csopakon. A szeptember 14-étől 18-áig tartó tábor a KIM által korábban meghirdetett „Lengyel – Magyar Együttműködés 2011” programsorozat kiemelt rendezvénye. A táborban mintegy 150 lengyel és magyar fiatal vesz részt, a vetélkedőt szombaton Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Roman Kowalski lengyel nagykövet zárja be ünnepélyesen Veszprémben (az eseményre szóló sajtómeghívót ugyanebben a levélben, alább találják).

A „Lengyel – Magyar Együttműködés 2011” programsorozat célja a 2011-es közös soros uniós elnökség apropóján új tartalommal megtölteni a hagyományosan jó lengyel-magyar kapcsolatokat. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium különösen fontosnak tartja emiatt az olyan rendezvényeket, amelyeken a fiatalok megismerhetik a két ország közös múltját, történelmét. A KIM és a Veszprém Megyei Közgyűlés képviselőinek közös programján mintegy 150 lengyel és magyar diák vesz részt. 4 csapat érkezett Csopak lengyel testvértelepüléséről Myślenice-ből, Bem tábornok szülővárosa, Tarnów 9 csapattal képviselteti magát és több diák jött Erdélyből is. A történelmi tábor központi szereplője a két nép barátságát is szimbolizáló Bem tábornok, akinek életéről dr. Kovács István polonista, történész, a Bem életét feldolgozó monográfia szerzője tart előadást. A szakmai program mellett szabadidős foglalkozáson és kiránduláson is részt vesznek a fiatalok. A nyertes magyar csapat lengyelországi, a legjobb lengyel csapat pedig magyarországi kirándulást kap ajándékba.

A KIM a lengyel-magyar programsorozat folytatásaként ösztöndíjat hirdetett lengyel jogász hallgatóknak, akik már az ősszel megkezdik munkájukat a minisztériumban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...