Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Az emberi jogok védelme a megelőzéssel kezdődik

Létrehozva: 2011. szeptember 20.
Módosítás: 2011. szeptember 20.
Forrás: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2011. szeptember 20.


A megelőzés szerepéről tárgyalnak szeptember 20-21. között az Európa Tanács tagállamai Kijevben. Magyarországot dr. Zombor Ferenc helyettes államtitkár képviseli a kétnapos emberi jogi konferencián.

A 17 órakor kezdődő nyitószekcióban az EU és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkár többek között Olekszandr Lavrinovics ukrán igazságügyi miniszter és Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa társaságában beszélt.  Dr. Zombor Ferenc felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy Magyarország nemrégiben nagyon fontos lépést tett az emberi jogok nemzeti szintű védelmének hatékonyabbá tétele felé az új Alaptörvény elfogadásával. Az Alaptörvény kifejezi Magyarország elkötelezettségét a közös európai értékek mellett – ezekhez történelmileg Magyarország maga is hozzájárult –, az állampolgárok egyéni és kollektív jogait, valamint az emberi jogokat az Európai Unió Alapjogi Chartájának szellemében határozza meg. Kidolgozásakor az Európa Tanács keretében elfogadott emberi jogi okmányok inspirációs forrásként szolgáltak.

Az Alaptörvény kiterjeszti a magyar Alkotmánybíróság hatáskörét a bírósági határozatok alapjogi szempontú felülvizsgálatára ahelyett, hogy a bíróságok által alkalmazott jogszabályok alkotmányosságának vizsgálatára korlátozná azt. Az államtitkár kifejezte reményét, hogy az alkotmányjogi panasz új rendszerét az Emberi Jogok Európai Bírósága hatékony hazai jogorvoslatnak ismeri el és így az hozzájárulhat az Emberi Jogok Európai Bírósága munkaterhének csökkentéséhez és az Európa Tanács által védett emberi jogok megsértésének hatékonyabb megelőzéséhez.

Háttér: Az Európa Tanács soros elnökségét betöltő Ukrajna Igazságügyi Minisztériuma az Európa Tanács Monitoring Igazgatóságával közösen rendezi a soron következő emberi jogi konferenciát Kijevben. A kétnapos tanácskozáson a tagállamok megvizsgálják a megelőzés szerepét és jelentőségét az emberi jogok hatékonyabb védelmének megvalósításában. A konferencia emellett ráirányítja a tagállamok figyelmét az Emberi Jogok Európai Egyezményéből és az Európa Tanács keretében az emberi jogok védelmében elfogadott különböző nemzetközi okmányokból eredő kötelezettségeik maradéktalan teljesítésének fontosságára.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...