Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az amerikai zsidó közösség képviselőivel egyeztetett Gál András Levente

Cikk:

Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos 2012.június 25-26-án washingtoni hivatalos látogatása során találkozott Yovanovitch helyettes külügyi államtitkárral, Tomicah Tillemann külügyminiszteri tanácsadóval, Elizabeth Nakian Holokauszt ügyekért felelős helyettes vezetővel és Hannah Rosenthal antiszemitizmus ügyekért felelős különmegbízottal, valamint az amerikai zsidó közösség számos prominens képviselőjével. A találkozókon reszt vett Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) kuratóriumának elnöke is.

A megbeszéléseken a felek áttekintették, hogy a magyar kormány milyen erőfeszítéseket tett és sikereket ért el a magyarországi zsidó szervezetek és intézmények megújítása területén, és milyen további feladatok állnak ezen a területen a kormányzat előtt. A kormánybiztos fontosnak tartotta egy olyan monitoring rendszer kiépítését, amelynek előkészítése már folyamatban van, ami nemzetközi összehasonlításban is és valóban hiteles és tényszerű képet tud adni arról, hogy Magyarországon milyen antiszemita vagy kisebbségellenes jelenségek történnek, milyen az ezzel kapcsolatos társadalmi megítélés és az intézményi reakciók. Ezen rendszer kidolgozásában számít az amerikai tapasztalatokra, tekintettel arra, hogy egy olyan jelenségről van szó, amellyel kapcsolatban az USA-ban is folyamatos munka folyik. Ezzel összefüggésben kérte, hogy vizsgálják meg többek között milyen módon tudnak a korábbiaknál eredményesebben fellépni olyan internetes médiumokkal kapcsolatban amelyek az USA-ban üzemelő szerverekről antiszemita tartalommal jelennek meg Magyarországon.

A kormánybiztos bátorította amerikai partnereit, hogy a magyar helyzettel kapcsolatos nyilvános megnyilatkozásaik előtt feltétlenül konzultáljanak a kormány képviselőivel, hogy teljes és hiteles képet kapjanak a felmerült ügyek minden összefüggéséről, ennek érdekében a szorosabb és gyakoribb információ és eszmecsere fontosságát hangsúlyoztak a felek.

A baráti hangulatban és konstruktív szellemben folytatott tárgyalásokon számos új együttműködési lehetőség merült fel, amelyek az amerikai magyar kapcsolatok hosszú távú erősítését is szolgálják majd.

Ugrás vissza Ugrás vissza...