Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Visszakéri az állam a Claims Conference-től a szabálytalanul felhasznált állami támogatást

Cikk:

A holokauszt magyar származású, külföldön élő túlélőinek járó juttatások kifizetésével 2007-ben megbízott amerikai szervezet, a Claims Conference a mai napig nem számolt el szabályosan azzal a támogatással, melyet a holokauszt túlélőinek nyújtott a Magyar Állam. Gál András Levente kormánybiztos erről hétfőn tájékoztatta az amerikai és az izraeli nagykövetséget.

Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos az elmúlt hónapokban többször felszólította a szervezetet a jogszerű elszámolásra, legutolsó alkalommal június 24-én 60 napos határidővel, amely letelt, beszámoló azonban továbbra sem érkezett. Ezért a kormánybiztos az el nem számolt támogatás kamatokkal és költségekkel növelt összeg visszafizetését kezdeményezi a szervezettől, ahogy ezt – a magyar és az EU-s joggal összhangban – más szervezetek esetében is tennék.

A kormánybiztos kezdeményezi továbbá azt is, hogy a holokauszt túlélőinek járó támogatások elosztását ezután külföldön és belföldön is egyaránt a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) végezze.

2007. december 20-án született meg az a szerződés az akkori kormány és a MAZSÖK között, amelynek értelmében öt éven keresztül összesen 21 millió USD összegű támogatást juttat a Magyar Állam, a holokauszt magyar származású túlélőinek. A MAZSÖK a külföldön élő holokauszt túlélőknek járó támogatás kifizetésébe az akkori oktatási miniszter, Hiller István engedélyével egy amerikai- szervezetet a Claims Conferencet is bevonta, és szerződést kötött vele.

A megállapodás értelmében a Magyar Állam a 2007 és 2009-re eső támogatásokat, összesen 12,6 millió USD-t (1,8 milliárd Ft-ot) át is utalt a MAZSÖK-nek, amelynek kétharmadát a Claims Conference kapta meg, hogy ossza szét a külföldön élő magyar származású túlélők közt. Ezzel az összeggel a mai napig nem számolt el szabályosan, annak ellenére, hogy a kormányváltást követően 2010 májusa óta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a MAZSÖK többször kérte a szervezetektől a beszámolót.

A Claims Conference által eddig benyújtott jelentésből nem lehet beazonosítani a támogatásra jogosultak személyét és jogosultságuk jogalapját sem. A jelentés nem alkalmas arra sem, hogy ellenőrizni lehessen annak valóságát. Az viszont kiderül a beszámolóból, hogy a pénzek elosztása korántsem volt egyenlő, ami a Magyarországon élő holokauszt túlélőkre nézve hátrányos megkülönböztetést jelentett.

2012. január 3-án a 2007-ben kötött szerződés helyett, módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szerződést kötött egymással a Kormány és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK), amellyel leegyszerűsítették volna az elszámolás folyamatát. Ez az új szerződést a Kormány eljuttatta a Claims részére, ám a Claims az egyszerűsített elszámolási kötelezettségnek sem tudott eleget tenni.

A Magyar Állam a 2011-es juttatások (4,2 millió USD) kifizetését is szerződésszerűen teljesítette - az új szerződés megkötését követő néhány napon belül - átutalta a MAZSÖK részére, amely azonban azóta is ott van a MAZSÖK számláján, tekintettel arra, hogy a szervezet azt a Claimsnek nem utalta tovább, a korábbi támogatásokról elmaradt elszámolások miatt. A MAZSÖK törvényszerűen jár el, hiszen az államháztartás rendelkezései nem teszik lehetővé, hogy eltekintsenek az eddig kiosztott támogatások elszámolástól, az újabb összeget csak az elszámolást követően utalhatják tovább a Claims részére.

Mivel az elszámolást a Claims a mai napig nem nyújtotta be a Magyar Állam, illetve a MAZSÖK részére, ezért vált szükségessé a fent említett intézkedések megtétele.

A kormány és a MAZSÖK célja, hogy az elszámolási vitától függetlenül a túlélők ne szenvedjenek hátrányt, és mielőbb a juttatások az arra jogosultakhoz megérkezzenek.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a megfelelő együttműködés részeként fontos a pontos és határidőben történő elszámolás, a holokauszt emlékezete és az antiszemitizmus elleni küzdelem szempontjából.

Ugrás vissza Ugrás vissza...