Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ismét nyitott kapukkal várta a KIM a fiatalokat

Cikk:

A ReGeneráció programsorozat részeként több mint 100 felsőoktatásban tanuló vagy frissdiplomás látogatott be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba március 22-én délelőtt.

Az érdeklődők megismerkedhettek a minisztérium működésével, előadásokat hallgathattak meg, játékokon vehettek részt. Az immár harmadik alkalommal megtartott nyílt napon a fiatalokat Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a KIM államtitkárai, valamint a tárca fiatal munkatársai látták vendégül.

A csoportokra osztott látogatókat Balatoni Mónika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos kísérte az épületben, akik a programok között kötetlenül meséltek a minisztérium működéséről, és válaszoltak a felmerülő kérdésekre is.

A séta első állomásaként Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter saját irodájában fogadta a látogatókat. Köszöntőjében elmondta, hogy a nyílt nap  jó példa arra, hogy a  közigazgatás is lehet annyira nyitott, mint a versenyszféra egyes részei. A ReGeneráció programsorozat többi eleme, a nyári tábor, karrier expó is jól mutatja, van egy élő kapcsolat a közigazgatás és a fiatalok között.

Ezt követően Rétvári Bence parlamenti államtitkár köszöntötte az érdeklődőket, aki szólt a parlamenti államtitkári munkáról  és az igazságügyi reform eredményeiről, majd a résztvevők egy mini parlamenti játék keretében három témában is kipróbálhatták az országgyűlés mindennapi munkájához tartozó azonnali kérdéseket és  válaszokat.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár az új törvénykönyvekről adott tájékoztatást, melyben konkrét eseteket érintve hangsúlyozta a júliusban életbe lépő büntetőjogi törvénykönyv fontosságát. Elmondta, hogy az új törvénykönyv számos olyan eset kapcsán biztosít szankcionálási lehetőséget, amellyel szemben a jelenlegi szabályozás eddig tehetetlen volt, valamint nagy hangsúlyt fektet a gyermekáldozatok védelmére és a gyermekbarát igazságszolgáltatásra is.

A nyílt nap résztvevői Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárnál folytatták, aki a hallgatóság előtt kihangsúlyozta, hogy a kormány nemzetpolitikájának legfontosabb gondolata az összetartozás. Beszélt arról is, hogy eddig összesen több mint 410 ezer állampolgársági kérelem érkezett be eddig, ez hetente mintegy 4 ezer kérelmet jelent és ez több mint az egyszerűsített honosítás bevezetése előtti éves átlag.

A területi közigazgatási reform eredményeiről, a járási rendszer kialakításának folyamatáról Kovács Péter Szabolcs, a Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője számolt be.  Nemcsak a minisztériumról, hanem a hozzá tartozó háttérintézményekről is képet kaphattak a látogatók, a Design Terminál működéséről Ács Zoltán kreatív és Böszörményi -Nagy Gergely stratégiai  igazgató mesélt.

A korábbi években is több száz fiatal látogatott el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyílt napjaira. A KIM először 2011-ben nyitotta meg kapuit ismeretterjesztő céllal. A rendezvény a közigazgatás megújítását, megfiatalítását célzó ReGeneráció program része (a Kormányzati Karrier Expóhoz és a ReGeneráció Nyári Táborhoz hasonlóan).

Ugrás vissza Ugrás vissza...