Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az ügyfélbarát közigazgatást elősegítő újabb törvénymódosítást kezdett tárgyalni az Országgyűlés

Létrehozva: 2013. november 22.
Módosítás: 2013. november 22.
Forrás: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár expozéjával kezdődött meg tegnap az Országgyűlésben az általános vitája a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium törvénymódosító csomagjának, amely további lépéseket tesz a kormányhivatalok ügyfélbarát működésének megteremtéséért.

Az államtitkár beszédében elmondta, hogy ez a törvényjavaslat újabb jelentős előrelépést jelent azon az úton, amely mentén a kormányablakok hálózatának kiépítésével, valamint a kormányablakokban intézhető ügykörök folyamatos bővítésével, továbbá a különböző hatósági eljárások egyszerűsítésével előnyös megoldások jelenhetnek meg az ügyfelek számára.

A módosítások elősegítik a közigazgatás szolgáltató jellegének érvényesülését, ezáltal a törvényjavaslat jelentősen hozzájárul a közigazgatásba vetett bizalom megerősítéséhez. Emellett a javaslat elengedhetetlenül szükséges a kormányablakok kialakításának 2013 végével tervezett megkezdéséhez is, mely a kormány egyik fő céljának, a területi államigazgatás átalakításának utolsó nagy lépése.

A kormány célkitűzései között kiemelt célként jelent meg a Jó Állam létrehozása. Az ügyfelek szempontjából továbbra is elsődleges cél az ügyintézés menetének egyszerűsítése, a kormányablakban elérhető szolgáltatások folyamatos bővítése, a közigazgatásba vetett bizalom helyreállítása és az ügyfélbarát közigazgatás alapelvének széleskörű, valós élethelyzetekhez igazított alkalmazása.

A területi államigazgatás átalakításának utolsó nagy lépéseként 2013 végén megkezdődik a kormányablakok országos hálózatának kialakítása. Ezzel kapcsolatban a kormányhivatalok ügyfélbarát működésének fejlesztése érdekében módosul a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény is. Rögzítésre kerül például, hogy amikor a kormányablak valamely beadványt továbbít az ügyfél kérelmére az ügyet elintéző hatósághoz, akkor az ügyintézési határidő már a kormányablakhoz való benyújtást követő nap elkezdődik. A benyújtott javaslat módosítja az ingatlan-nyilvántartási törvényt is, így a jövőben a kormányablakban lehetővé válik a hiteles tulajdoni-lap másolat és térképmásolat kiadása.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok igazságügyi szolgálatainál tett bejelentés után a bűncselekmények áldozatai ingyenesen juthatnak új személyi okmányokhoz a jövőben, a jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis a személyi okmányok pótlásának költsége az állampolgárt terheli, aki egyébként is bűncselekmény áldozata, s csak kivételes esetben engedélyezik számára a költségmentességet. A pótolt okmányt az eltulajdonított okmány érvényességi idejével és annak megegyező adattartalmával állítják majd ki.

A módosítás alapján az anyakönyvi kivonat az ügyfél kérelmére átvehető lesz akár az ügyfélhez legközelebbi anyakönyvvezetőnél is, illetve az anyakönyvi kivonat kézbesítését is ez az anyakönyvvezető végezheti.  Mindezek az ügyfelek a más településen található anyakönyvvezetőhöz való utazással járó terheit, illetve az egyéb költségeket hivatottak csökkenteni.
Emellett az önkormányzatok által kiszabható közigazgatási bírságok összege az ügyfelek védelme érdekében maximálásra kerül természetes személyeknél 200 ezer, illetve jogi személyeknél 2 millió forintban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...