Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Magyar Kormány megdöbbenéssel értesült a szerb alkotmánybíróság döntéséről

Létrehozva: 2014. január 23.
Módosítás: 2014. január 23.
Forrás: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Magyar Kormány megdöbbenéssel értesült arról, hogy a szerbiai Alkotmánybíróság 2014. január 16-án a Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény két törvényszakaszát teljes egészében és további nyolc törvényszakaszát részben alkotmányellenesnek minősítette. Különösen megdöbbentő, hogy ez a döntés egy nappal azt követően került nyilvánosságra, hogy az Európai Parlament elfogadta a Szerbiáról szóló határozatot, ami lehetővé tette az ország számára a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Fontos pozitív fejlemény, hogy az alkotmánybírósági határozat megerősíti a kisebbségi autonómia alapjait és a kisebbségek kollektív jogait, ugyanakkor aggasztó, hogy annak egyes tartalmi elemeit és a nemzeti tanácsok hatásköreit jelentősen szűkítheti. Aggodalomra ad okot, hogy a nemzeti tanácsok hatásköreinek korlátozása a nemzeti identitás megőrzése szempontjából kulcsfontosságú anyanyelvű oktatás és tájékoztatás területére koncentrálódik elsősorban. Értetlenül állunk a taláros testület döntése előtt azért is, mert ez a kisebbségi jogok durva szűkítését jelenti, pedig a szerb Alkotmány szerint az emberi és kisebbségi jogok elért szintje nem csökkenthető.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a testület az Alkotmánnyal ellentétesnek nyilvánította a nemzeti tanácsok anyaországaik állami szerveivel való együttműködésének jogát, amely megítélésünk szerint a nemzeti kisebbségek természetes joga, és amelyet a két ország között 2004-ben létrejött kétoldalú kisebbségvédelmi megállapodás is rögzít.

A Magyar Kormány bízik abban, hogy lehet megoldást találni a kialakult helyzetre, és hogy a Magyar Nemzeti Tanács, közhatalmi jogosítványaival élve, a vajdasági magyar közösség érdekében végzett közösségépítő munkáját zavartalanul folytatni tudja, és ezáltal a stratégiai programjai megvalósítása során elért eredményeket meg tudja őrizni. Reményünket fejezzük ki, hogy a szükséges jogszabályi változások tükrözni fogják a 2014. január 16-án az Európai Parlament által Szerbiáról elfogadott határozatban foglaltakat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...