Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megjelent a pályázati felhívás az új felszámolói névjegyzékbe történő felvételre

Létrehozva: 2012. július 31.
Módosítás: 2012. július 31.
Forrás: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormany.hu-n és a Hivatalos Értesítő július 27-i 31. számában is olvasható az új felszámolói névjegyzékbe történő felvételre vonatkozó pályázati felhívás. A pályázatok benyújtási határideje 2012. december 1. Az új pályázatra, a felszámolói névjegyzék bővítésére és megújítására a korábban elfogadott jogszabályok miatt van szükség.

A kormány júliusban fogadta el azt a kormányrendeletet, amely a felszámolókra előírt új szabályokat, elvárásokat tartalmazza. A pályázati felhívás az akkor elfogadott szempontokat érvényesíti. Az új pályázati feltételekkel a szakmai alkalmassági követelményeket, a jogszabályoknak megfelelő működést, és a bírósági ügyekben való közreműködéssel összefüggő ellátás-szervezési szempontokat preferálják. Továbbá az átlátható, megismerhető tulajdonosi szerkezet, a szakmaiság és a törvényes működés követelménye érvényesül a felszámoló cégekkel szemben támasztott pályázati feltételekben.

A névjegyzékbe való felvételre továbbra is nyilvános pályázaton lehet jelentkezni. A pályázókat a bíráló bizottság a szakmai szempontok, a korábbi működés, a szakember-ellátottság, a külön jogszabályok szerinti szakmai minősítések és a bírósági ügyek arányos elosztásának elve alapján, továbbá az ehhez igazodó országos eloszlást is szem előtt tartva fogja rangsorolni. A nyilvántartásba vett felszámoló szervezetek keretszáma 108-ról -130-ra emelik.

Előnyben részesülnek a felszámolási eljáráshoz, csődeljáráshoz, vállalati reorganizációhoz, vállalatirányításhoz kapcsolódó ismeretekkel, képzettségekkel rendelkezők, akik személyes közreműködéssel végzik a felszámolói (vagyonfelügyelői) feladatokat, továbbá vállalják a szakembereik foglalkoztatásának fenntartását. A pályázónak független belső ellenőrzési rendszerrel is rendelkezni kell.

Az új pályázati rangsornál kiemelt szerepet kap az a szempont is, hogy ne egy szűk tulajdonosi-befektetői kör számára adjon lehetőséget a névjegyzékbe jutásra. Azokat a pályázókat részesítik előnyben, amelyek tagjainak, vezetőinek, foglalkoztatottjainak nincs más felszámoló szervezetben tulajdonosi részesedésük, nem tartoznak olyan vállalatcsoporthoz, amelynek tagja felszámoló szervezet.

A pályázati felhívás innen tölthető le.

Ugrás vissza Ugrás vissza...