Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Visegrádon ülésezett a Határon Átívelő Együttműködést Szolgáló Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság

Cikk:

A határon átnyúló infrastruktúrával és a közösségi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekről is tárgyaltak a Határon Átívelő Együttműködést Szolgáló Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság társelnöki ülésén ma Visegrádon.

A találkozó témaköreit alapvetően a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Robert Fico első hivatalos kétoldalú találkozóján, 2012. október 2-án Pilisszentkereszten meghatározott közös ügyek képezték. Így most is hangsúlyosan szerepelt a határon átnyúló infrastruktúra, illetve közösségi közlekedés kérdésköre. A bizottság örömét fejezte ki, hogy a két miniszterelnök között kötött megállapodás értelmében új híd épülhet a Dunán Komáromnál, illetve a februárban aláírt nemzetközi szerződés alapján új utak köthetik össze a határ két oldalát. A találkozó résztvevői egyeztettek a határon átnyúló munkavállalás aktuális kérdéseiről, megegyezve abban, hogy a pályaválasztási és képzési rendszerek összehangolása megkönnyítheti a munkahelykeresést a határ mindkét oldalán, ezzel javítva a térség foglalkoztatási mutatóit.

A két fél egyetértett abban, hogy a LEADER csoportok nemzetközi együttműködése tovább erősítheti a határ menti régiók kapcsolatait, ahogy a bemutatott közös kutatás-fejlesztési programok is esélyt kínálnak erre. A magyar-szlovák részvétellel működő európai területi társulások (ETT) közül ezúttal a Rába-Duna-Vág ETT képviselője mutatta be a társulás történetét, illetve stratégiai céljait.

A bizottság várhatóan tavasszal Szlovákiában tartja következő ülését, melyen a megszokott témák (infrastruktúra, közösségi közlekedés, stb.) mellett a határon átnyúló egészségügyi együttműködési lehetőségekről, illetve az Európai Területi Társulások helyzetéről és a 2014-2020 közötti uniós programok együttműködési lehetőségeiről lesz szó.

A Határon Átívelő Együttműködést Szolgáló Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság célja a helyi és területi önkormányzatok és közigazgatási szervek közötti határ menti együttműködések segítése, az információcsere, a jószomszédi kapcsolatok erősítése, ösztönzése és továbbfejlesztése. A bizottság magyar társelnöki tisztét, a magyar tagozat társelnöki tisztségével egyetemben Dr. Szabó Erika, a KIM területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára, míg a szlovák tagozat elnöki, és egyben a bizottság társelnöki tisztét Jozef Buček, a szlovák Belügyminisztérium államtitkára látja el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...