Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Parlament előtt a bíróságokról szóló törvény módosítása

Cikk:

A Velencei Bizottság észrevételeit figyelembe véve a KIM elkészítette a bíróságokról szóló törvényhez kapcsolódó módosító javaslatait. Az előterjesztést Navracsics Tibor ma nyújtotta be a parlament elé.

A törvényjavaslat célja, hogy a bírósági törvények pontosításával, kiegészítésével még hatékonyabbá és átláthatóbbá tegye az igazságszolgáltatás működését és annak igazgatását, továbbá a központi igazgatás területén az Országos Bírói Tanácsnak az Országos Bírósági Hivatal elnöke feletti ellenőrzési jogosítványait tovább erősítse.

A törvényjavaslat az OBH elnöke igazgatási feladatainak egy részét az OBT hatáskörébe helyezi, továbbá a már meglévő ellenőrzési jogosítványok mellé továbbiakat biztosít az OBT számára. Az OBH elnöke bizonyos jogosítványait csak az OBT által meghatározott elvek mentén gyakorolhatja a jövőben. Ez érvényesül például abban az esetben, ha az OBH elnöke a bírói pályázati eljárás során a bírói tanács által felállított rangsortól el kíván térni, vagy abban az esetben, ha a túlterhelt bíróság helyett az eljárásra más bíróságot jelöl ki.

A törvényjavaslat az Országos Bírói Tanács számára végső soron egyetértési jogot biztosít mind a bírósági vezetői kinevezések, mind a bírói álláspályázatok elbírálása során arra az esetre, ha az OBH elnöke a véleményező bírói testület által nem támogatott pályázót kívánna kinevezni, illetve a bírói testület által felállított rangsortól el kívánna térni.

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény elfogadásával az Országgyűlés a magyar igazságszolgáltatás magas színvonalú, az Alaptörvénynek megfelelő, országosan egységes, kiszámítható és időszerű működéséhez szükséges jogi kereteket megteremtette. A most benyújtott törvényjavaslat e kereteken nem változtat.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...