Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Látványterveken a felújított Várbazár

Cikk:

A több mint harminc éve óta pusztuló állapotú Várbazár és környéke lehet a főváros új ékessége, melyben a felújítás után kiállítótér, galériák, látványműhely, előadóterem, étterem, kávéház és magyar termékeket kínáló üzletek várják a látogatókat. A KÖZTI Zrt. által készített tervek ésszerű kompromisszumról árulkodnak, amelyben az épületegyüttes hasznosítási tervei és a műemléki szempontok egyaránt érvényesülnek. Az ütemterv szerint 2014-ben elkészül a felújított a Várbazár.

A kormány tavaly októberben hozott határozatot a beruházás megkezdéséről, novemberben közzé tette a hosszú távú fejlesztésről szóló határozatát, végül decemberben nemzetgazdaságilag is kiemeltté nyilvánította beruházást. Az összesen 8,5 milliárd forint értékű - teljes mértékben uniós forrásokból megvalósuló – beruházás ütemterv szerint idén ősszel kezdődik meg és 2014-ben fejeződik be. A felújítást Zumbok Ferenc kormánybiztos koordinálja.

A Várgondnokság Nonprofit Kft. által a budai Várbazár rekonstrukciójára és a kapcsolódó közösségi közlekedésfejlesztés komplex tervezésére kiírt nyílt közbeszerzést a Középülettervező (KÖZTI) Zrt. nyerte, az eredetileg becsült nettó 700 millió forint helyett nettó 298,4 millió forinttal. Az elvégzendő feladat a felméréssel indul, majd meg kell tervezni a bontást és a kivitelezést, illetve tendertervet is kell készíteni. A nyertes feladata a tervezői művezetés is.  A vezető tervező Potzner Ferenc, aki két évtizede foglalkozik műemlékekkel és a Sándor-palota rekonstrukciója is az ő nevéhez fűződik.

Az elkészült terv júliusra kaphatják meg az építési engedélyt majd következik a kivitelező kiválasztása közbeszerzés útján.

A tervek szerint a föld alatti beépítéseket úgy alakítják ki, hogy a műemlékek szétverése nélkül segítik a Várbazár hasznosítását. A Fülkepavilon háta mögött rejtőzik majd az új földalatti, nagy belmagasságú, 1470 négyzetméteres rendezvénytér és kiszolgálóegység. Lesz háromszintes 298 férőhelyes mélygarázs. A Duna-parti szintet a Budai Várral mozgólépcső is összeköti majd.

A Fülkepavilontól nyílik majd a modern épületrész főbejárata, és a rendezvénytér előcsarnokának meghatározó eleme lesz a pavilon eddigi földdel borított, íves hátfala. A déli bérházban kap helyet az országot bemutató kiállítás, az irodák, illetve az emeleten egy étterem. Az északi testőrpalotába magyar designgalériát és kiállítóteret, kortárs látványműhelyeket és előadótermet álmodtak. A déli bazársorban több egykori üzlethelyiség egybenyitásával kávéházat helyeznek el, az északi bazársorban üzletek lesznek. A terasz déli oldalán, a pergola alatt lesz az étterem terasza, az Öntőház udvarban pedig szabadtéri vendéglátóhelyek fából ácsolt pavilonokkal. A középső lépcsőrámpák alatt két új kiállítási tér is lesz.

A Várbazár teraszán rekonstruálják a második világháború után lebontott mesterséges barlangot (grottát), és a Triton-szoborral díszített vízmedencét. Az Öntőház udvaron kertet alakítanak ki, ahol szabadtéri kulturális programok lehetnek. Tervezik a rakpart alatt felfedezett boltozatos ciszterna bemutatását is, melyet a Fülkepavilonból nyíló alagúton keresztül lehet megközelíteni.

A kormány már az Új Széchenyi Terv indulásakor jelezte, hogy a Budai Vár egyik legnagyobb értékét, az évtizedek óta pusztuló Várbazár felújítását egy egyik legfontosabb nemzeti programnak tekinti. A főváros közepén álló és Budapest teljes panorámáját meghatározó műemlék helyreállítása idegenforgalmi, nemzetgazdasági szempontból is rendkívüli jelentőségű. Az Ybl Miklós által tervezett páratlan szépségű műemlék a Világörökség része, és sajnos 1996 óta egyúttal a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékének egyike is. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd 1961 és 1984 között itt működött a Budai Ifjúsági Park. A Várbazár állapota az 1980-as évektől fogva folyamatosan romlott, mely az épület teljes lezárásához vezetett.

Nézze meg a kormany.hu videóját, a Várbazár jelenlegi állapotáról!

Ugrás vissza Ugrás vissza...