Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Zéró tolerancia a kínai piacon is

Létrehozva: 2007. augusztus 15.
Módosítás: 2007. augusztus 15.
Forrás: Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
2007. augusztus 15.

Az APEH Rapid csoportjai a mai napon ismét ellenőrzéseket tartottak a  Józsefvárosi kínai piacon. Az ellenőrök egyetlen esetben sem kaptak a vásárlásaikról nyugtát. Ezért elmondható, hogy a kínai piacon a nyugtaadási morál sokkal rosszabb, mint egyéb üzletekben, szolgáltatásoknál. A kiszabott büntetés várhatóan megközelíti az 1 millió forintot.

Az APEH a havi ellenőrzési tervének részeként rendszeresen ellenőrzéseket végez más piacokhoz hasonlóan a Józsefvárosi piacon is.

Az APEH Rapid csoportjai két adóellenőrből és egy pénzügyőrből állnak. Gyorsan kell cselekedniük az ellenőrzésekkor, hisz a hír futótűzként terjed a piacon és az árusok pillanatok alatt bezárnak, elszaladnak. A ma délelőtti akció legfontosabb eredménye, hogy az ellenőröknek már a piac bejáratánál sikerült egy „számlaárust" leleplezniük. A férfi olyan üres számlatömböt árusított, amelyben bélyegzővel előre nyomtatottan szerepelt a kibocsátó neve, címe, adószáma. Az ilyen számlatömb felhasználásával (további adatainak tetszőleges kitöltésével) fiktív számlákat lehet kiállítani. A férfi ellen az adóhatóság a rendőrségen feljelentést tesz. Az akcióban az ellenőrök 7 nyugatadási kötelezettség ellenőrzését is lefolytatták. A próbavásárlások során egyetlen esetben sem kaptak nyugtát. Hasonlóan rossz arányt mutatnak az áruk eredetének igazolását célzó ellenőrzések.

A 8 db árueredet vizsgálat során a vállalkozók egyetlen esetben sem rendelkeztek az áru eredetének igazolásával. A Rapid csoportok 5 esetben ellenőrizték a foglalkoztatottak bejelentését. A vállalkozók a helyszínen egyik esetben sem tudták igazolni a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését, ezért az ügyekben további vizsgálatok szükségesek.

Az adóhatóság az év hátralévő időszakában is folytatja ellenőrzéseit a piacokon.

Ugrás vissza Ugrás vissza...