Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KIM: társadalmi párbeszéd indul a kisebbségi törvény újragondolásáért

Létrehozva: 2010. július 16.
Módosítás: 2010. július 16.
Forrás: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság
Budapest, 2010. július 16.


A Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága Szászfalvi László államtitkár vezetésével társadalmi párbeszédet kezdeményez a többség és kisebbség harmonikus együttélése során megvalósítható, a kisebbségek kultúrájának, anyanyelvének megőrzését és fejlesztését biztosító jogszabályi keretek továbbfejlesztése érdekében. A minisztérium augusztus 31-éig várja a civil és érdekképviseleti szervezetek véleményét, javaslatait.

A kormány kiemelt feladatának tekinti a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek, azok szervezeteinek jogait érintő törvényi rendelkezések áttekintését. Az átfogó felülvizsgálat célja a kisebbségek kulturális autonómiájának minél szélesebb körű érvényesítését biztosító, megfelelő jogszabályi keretek megteremtése. Ehhez szükség van a több mint 15 éve megalkotott kisebbségi törvényben foglaltak újragondolására, a civil szervezetek és a kisebbségi önkormányzatok működési hatékonyságának és jövőbeni szerepének felülvizsgálatára. E nagyszabású munkát a kisebbségek legszélesebb körű képviseleteinek partneri bevonásával kívánjuk elvégezni. Számítunk tehát a különböző közösségek tagjainak, civil szervezeteinek, intézményeinek konkrét közreműködésére.

A párbeszéd elsődleges célja a kisebbségi szervezetek munkáját akadályozó, tevékenységét nehezítő rendelkezések összegyűjtése, azok módosítási javaslatainak kidolgozása.

A Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium önálló e-mail címet létesített az itt vázolt feladatokhoz kapcsolódó vélemények fogadására.

A minisztérium a nekjoganyag@kim.gov.hu emailcímre 2010. augusztus 31-éig várja a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségeket érintő joganyaggal kapcsolatos észrevételeket, konkrét javaslatokat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...