Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A vállalkozások fejlesztéséért – 2007-ben

Létrehozva: 2008. január 2.
Módosítás: 2008. január 2.
Forrás: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. január 2.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a magyar gazdaság hosszútávon fenntartható növekedésének elősegítését, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását a Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) pályázataival elérhető vissza nem térítendő támogatások, és kedvezményes pénzügyi konstrukciók biztosítják. A GOP keretében 2007 és 2013 között a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 730 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre.

2007. évben 18 pályázati kiírás jelent meg 123,5 Mrd forint keretösszeggel, amely 100%-ban rendelkezésre állt a hazai KKV-k számára. A pályázati kiírásokat az alábbi területeken hirdette meg az NFÜ:

Kutatás-fejlesztés és innováció a versenyképességért;

Vállalkozások komplex technológiai és informatikai fejlesztése, kiemelten támogatva a hátrányos és leghátrányosabb helyzetű kistérségekben megvalósuló beruházásokat;

A modern üzleti környezet elősegítése: a vállalkozások külső működési környezetének fejlesztését szolgáló pályázati kiírások jelentek meg (szélessáv, logisztika);

Pénzügyi eszközök keretében ebben az évben indultak a mikrohitel és portfoliógarancia programok, amelyek visszaforgó pénzügyi eszközként szolgálják a mikro-, kis-, és középvállalkozások hitelhez, garanciához jutását. 2008. I. negyedévében várható a tőke program indítása.

A 18 konstrukcióra eddig 3187 db[1] vállalkozás nyújtotta be a mintegy 54 Mrd Ft nagyságú fejlesztési elképzeléseit. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 1805 db vállalkozást támogatott 36,9 Mrd Ft összegben.

A legsikeresebb pályázatoknak a vállalati technológiafejlesztés és vállalati folyamatmenedzsment rendszerek fejlesztése bizonyultak, de hasonlóan nagy érdeklődésre számítunk a kutatás-fejlesztést és innovációt célzó pályázatok esetében is. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program 2007 évben lezárult pályázatai 2008 évben is kiírásra kerülnek, figyelembe véve a 2007 évben benyújtott pályázatok összesített adatait és az azokból levonható következtetéseket.

2007. évi hazai finanszírozású pályázati konstrukciók

A Strukturális Alapok által társfinanszírozott programok mellett nemzeti forrású programok is meghirdetésre kerültek az alábbi területeken:

A hazai roma mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci esélyeit és versenyképességét javító fejlesztések és beruházások

A versenyképes vállalkozói tudás támogatása

A kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzésének támogatása

*A hazai roma mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci esélyeit és versenyképességét javító fejlesztések és beruházások támogatása (kódszám: KKC-2007-R)

A pályázati konstrukció célja a hazai roma mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci esélyeit javító fejlesztések és beruházások támogatása, különös tekintettel az ingatlanfejlesztésekre, gépek, berendezések és haszongépjárművek beszerzésére, informatikai fejlesztésre, már működő vállalkozások tekintetében. A feltételek egy pályázó számára maximum 5 millió Ft támogatás igénylését tették lehetővé, ami az összes költség legfeljebb 65 %-áig terjedhetett. A pályázatokat április 2-től június 4-ig lehetett benyújtani.

A 2007-ben már ötödik alkalommal meghirdetett pályázati konstrukciót jelentős érdeklődés fogadta a megcélzott vállalkozói körben: összesen 258 pályázat érkezett 998 millió Ft támogatási igénnyel.

A rendelkezésre álló 250 millió Ft 61 pályázó támogatását tette lehetővé.

 A támogatásban részesült pályázókkal befejezéshez közeledik a szerződéskötés is, 2007 végéig 52 támogatási szerződés lépett hatályba.

* A versenyképes vállalkozói tudás támogatása (kódszám: KKC-2007-V)

A pályázati konstrukció alapvető célja a vállalkozói kultúra fejlesztése és a vállalkozói szellem erősítése volt, mindezek által a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése és nemzetköziesedésének elősegítése.

A pályázati felhívás keretében olyan projektek részesülhetnek támogatásban, amelyek a korszerű tudás- és ismeretanyag elsajátítását bármelyik vállalkozás számára biztosítják azáltal, hogy azok ismeretanyaga, a programokon elhangzott előadások és egyéb információk, valamint a tanfolyamok tananyaga hozzáférhető a minisztérium, a szervezésben közreműködő hazai és határon túli non-profit szervezetek, illetve a képzésben résztvevő hazai felsőfokú oktatási intézmények honlapján.

A projektek jelentős eleme, hogy azokon a résztvevők ismereteiket térítésmentesen gyarapíthatják, bővíthetik.

Az idén első alkalommal meghirdetett konstrukció keretében pályázók (jellemzően gazdasági érdekképviseletek, kamarák, szakmai szövetségek, egyesületek, alapítványok, közhasznú társaságok, felsőfokú oktatási intézmények) 60-90 %-os mértékű, minimum 300 ezer Ft és maximum 10 millió Ft támogatásban részesülhetnek.

A pályázatokat október 15-től november 15-ig lehetett benyújtani.

 A vártnál lényegesen több pályázat érkezett: 154 pályázó összesen 988 millió Ft támogatást igényelt, ami a 300 millió Ft-os keret többszöröse.

A pályázatok értékelése folyamatban van.

Döntés 2008. január végén várható.

A kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzésének támogatása

(kódszám: KKC-2007-K)

A pályázati konstrukció alapvető célja a vállalkozóvá válás, a kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése gazdasági, vállalkozói ismeretek, tananyag kifejlesztése, oktatása, tanácsadása révén; ezáltal a vállalkozói kultúra, a vállalkozói lét, imázs erősítése, s a versenyképes vállalkozói tudás, a legjobb gyakorlatok, PR és kommunikációs ismeretek fejlesztése.

A december közepén meghirdetésre került konstrukció keretében a támogatás céljának megfelelő oktatási, tanácsadási tevékenységet végző szervezetek (költségvetési szerv és intézménye, egyesület, kamara, alapítvány, közhasznú társaság) nyújthatnak be támogatási kérelmet 2008. február hónapban.

A támogatható tevékenységek köre:

- Vállalkozások indításához és működtetéséhez kapcsolódó tanácsadói tevékenység nyújtása,

-  gazdasági vállalkozói ismeretek elméleti és gyakorlati tudás transzfer,

- tananyag, tréninganyag kidolgozása vagy már meglévő továbbfejlesztése oktatási célra,

- mentor program: már sikeresen működő vállalkozó és leendő vállalkozó közötti kapcsolat létrehozása és működtetése,

- vállalkozói lét mint társadalmi érték megjelenítése, imázsának építésére szolgáló PR és kommunikációs költségek.

A támogatásra 500 millió Ft keret áll rendelkezésre, ami várhatóan 40-60 pályázat támogatását teszi lehetővé.

Egy pályázó 70-80 % mértékű, minimum 3 millió Ft és maximum 35 millió Ft támogatást nyerhet el.

A pályázáshoz szükséges dokumentáció 2008. január 10-től olvasható és tölthető le a GKM  - www.gkm.gov.hu - honlapjáról.


[1] 2007. december 20.-áig a Gazdaságfejlesztési Operatív Program meghirdetett konstrukcióira beérkezett pályázatok darabszáma

Ugrás vissza Ugrás vissza...