Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok

Cikk:

A kormány közszolgálati nyugdíjpolitikájából adódóan született az a döntés, hogy minden közszférában dolgozónak, aki a nyugdíj mellett más jogviszony szerinti illetményben is részesül, döntenie kell, hogy a nyugdíját vagy másik jövedelmét választja. Ezt a társadalombiztosítási ellátásról szóló törvény írja elő 2013. július 1-től, s a kormányzati döntés az állami alkalmazott pedagógusok körét, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) öregségi nyugdíjkorhatárt elérő munkatársait is érinti.

A nyugdíjas vagy nyugdíjba vonuló pedagógusok számára a kormány lehetővé teszi, hogy egyedi engedéllyel tovább dolgozhassanak azokon a területeken, ahol másképp nem lehet megfelelő szakos tanárt biztosítani.

Ennek érdekében a nyugdíjas, illetve az idén a közoktatás területén nyugdíjkort elérő közalkalmazottakat a központ tájékoztatta a jogszabályi változásokról, s begyűjti, feldolgozza és az ágazati miniszteren keresztül továbbítja a kormánynak a továbbfoglalkoztatásra irányuló, szakmailag indokolt kérelmeket.

Az eddigi adatok szerint több mint 3700 közalkalmazottat érint ez a rendelkezés a KLIK állományában, közülük 830 kérte a továbbfoglalkoztatását, melynek engedélyezéséről a kormány dönt.

A tanév biztonságos befejezése és az intézményi alapfeladatok ellátása érdekében a KLIK munkáltatói döntése alapján – összhangban a kormányhatározattal, valamint a pedagógus szakszervezetekkel kötött megállapodásnak megfelelően – a tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok.

Ugrás vissza Ugrás vissza...