Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Klímavédelem: még idén elindulhat a Zöld Beruházási Rendszer

Létrehozva: 2008. szeptember 29.
Módosítás: 2008. szeptember 29.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. szeptember 29.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kidolgozta azt a Zöld Beruházási Rendszert, amelyen keresztül többek között a lakossági és közszféra üvegházhatású gáz-kibocsátását kívánja csökkenteni. A tervek szerint még az idén kiírandó, több milliárd forint keretösszegű pályázaton többek között a meglévő épületek energia-hatékony felújítására és alacsony energiafogyasztású új épületek építésére lehet támogatást nyerni. Az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják ugyanis a teljes hazai üvegházhatású gáz kibocsátások 30 százalékát, a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia szerint ezt 2020-ra harmadával lehet csökkenteni.

Magyarország korábban a Kiotói Jegyzőkönyvben vállaltaknak megfelelően visszafogta - a vállalt 6%-on túl további mintegy 26%-kal csökkentette - az üvegházhatású gázok kibocsátását, így 2008 és 2012 között lehetősége van arra, hogy a megtakarított ún. kibocsátási kvóta értékesítésével magyar klímavédelmi beruházásokhoz teremtsen forrásokat. Hazánk az 1990-es évek ipari szerkezetváltásának is köszönhetően mintegy 70-80 millió kibocsátási kvótát takarított meg, melyet részben értékesíthet, részben tartalékol majd. A kvóta értékesítésből származó bevételeket hazánk kizárólag klímavédelmi célokra fordíthatja.

Idén szeptemberben Magyarország a világon elsőként értékesített többlet kibocsátási kvótákat. A nemzetközi emisszió-kereskedelmi rendszerben 2 millió magyar kibocsátási egységet értékesítettünk Belgiumnak, az így befolyt bevételeket a környezetvédelmi minisztérium pályázati úton kizárólag klímavédelmi célokra fordítja majd. A klímabevételekből - a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia prioritásaival összhangban - a zöldtárca egy olyan támogatási rendszert működtet majd, amely mérhető módon segíti elő többek között a lakossági és közszféra kibocsátás-csökkentését. „A kibocsátási kvóták értékesítésével és az erre épülő Zöld Beruházási Rendszerrel hazánk nemzetközi viszonylatban is az elsők között van, és segítségével komoly előrelépést érhetünk el a klímavédelemben" - hangsúlyozta Szabó Imre miniszter.

A lakossági és a közszférában rejlő energiahatékonysági lehetőségek kihasználása nagyban hozzájárul az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Számítások szerint az épületetek energiahatékony átalakítása 2025-re mintegy évi 6 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezhet, ami a jelenlegi magyar üvegházhatású gázkibocsátás 7-8%-át jelenti. A hazánkban elfogyasztott energia 38 %-át a lakosság használja fel, ennek is több mint kétharmadát az épületek fűtéséhez és a melegvíz előállításához.

A Zöld Beruházási Rendszer többek között a lakossági és közintézményi szektorban megvalósuló, a meglévő épületek energiahatékonyságának javítását célzó programokhoz, valamint megújuló energiát használó rendszerek kiépítéséhez nyújt majd támogatást. A klímavédelmi program keretében lakások, házak és közintézmények energiahatékony felújítására, megújuló energia felhasználására, valamint új építésű energiahatékony épületek és passzívházak kialakítására lehet majd pályázni. Támogathatóvá válik például a szigetelés, a nyílászárók cseréje, a hővisszanyerős szellőzés, a nyári hővédelem, napkollektorok alkalmazása, földhőcserélős levegő előmelegítés. A távlati tervek között szerepel a kis- és középvállalatok innovatív kibocsátás-csökkentő beruházásainak támogatása is a Zöld Beruházási Rendszer keretében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...