Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átlátható a klímapénz elköltése

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. október 15.

Zöld Beruházási Rendszer - klímavédelmi pályázatok

Törvény és nemzetközi szerződés is garantálja azt, hogy a zöldtárcához a rendszerváltás óta megtakarított kibocsátási kvótákból befolyt többmilliárdos bevételt átláthatóan és hatékonyan költse el a tárca - a kormány felhatalmazásával - kizárólag klímavédelmi célokra. Rétvári Bence országgyűlési képviselő alapvető tényekkel nincs tisztában, amikor a kibocsátási kvótaügyekről beszél.

Idén szeptemberben Magyarország a világon elsőként értékesített többlet kibocsátási kvótákat. A nemzetközi emisszió-kereskedelmi rendszerben 2 millió tonna magyar kibocsátási egységet értékesítettünk Belgiumnak, és jelenleg is folynak hasonló tárgyalások más vevőkkel is. A klímabevételekből - az országgyűlés által elfogadott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia prioritásaival összhangban - a zöldtárca egy olyan támogatási rendszert működtet majd, amely pályázati úton, mérhető módon segíti elő többek között a lakossági és közszféra kibocsátás-csökkentését.

Mivel hazánk további kvótákat készül értékesíteni a nemzetközi piacon az elkövetkező időszakban, ezért egyelőre azért nem hozza nyilvánosságra a bevétel - és így az eladási árfolyam - pontos összegét, hogy az ne rontsa a piaci pozíciónkat és a tárca minél kedvezőbb megállapodást tudjon elérni a klímavédelemre fordítható bevételek maximalizálása érdekében. Nemzeti érdek tehát, hogy a tárca átmenetileg a közvélemény türelmét kérje, amint a nemzetközi szerződések megköttettek, a tárca haladéktalanul nyilvánosságra hozza a befolyt bevételek pontos összegét. A törvény és a Belgiummal kötött szerződés is garancia arra, hogy a kvóta értékesítésből származó bevételeket hazánk kizárólag klímavédelmi célokra fordíthatja.

A most értékesítendő kvótatöbblet - Rétvári Bence állításával szemben - semmilyen összefüggésben nem áll a jövőre vonatkozó, az EU keretében folyó kibocsátás-csökkentési tárgyalásokkal, hiszen azok a 2012 és 2020 közötti időszakra vonatkoznak, míg a mostani kvótaeladások a rendszerváltás óta megtakarított  kibocsátásokból lehetségesek.

Hazánk a rendszerváltáskori és azt követő ipari szerkezetváltásnak is köszönhetően a Kiotói Jegyzőkönyvnek megfelelően visszafogta - a vállalt 6%-on túl további mintegy 26%-kal csökkentette - az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ennek köszönhetően az ország mintegy 70-80 millió tonna kibocsátási kvótát takarított meg, melyet 2008 és 2012 között részben értékesíthet, hogy magyar klímavédelmi beruházásokhoz teremtsen forrásokat. Ennek nincs közvetlenül köze az európai uniós klíma-energia csomaghoz, amelyről most folynak tárgyalások, és amely a 2012-2020-as időszakra határoz majd meg kibocsátási keretszámokat a tagországok számára.

A hazai vállalatok számára évente engedélyezett kibocsátási kvótákat - a Nemzeti Kiosztási Tervet - egyébként a törvényben meghatározott jogosultsági kör és számítási képlet alapján határozzák meg, tehát - Rétvári Bence utalásával ellentétben - a kormány nem dönt egyes vállalatoknak kiosztott kvótákról.

A Zöld Beruházási Rendszeren keresztül a tárca többek között a lakossági és közszféra üvegházhatású gáz-kibocsátásának csökkentését kívánja elősegíteni. Pályázatokon keresztül többek között a lakossági és közintézményi szektorban megvalósuló, a meglévő épületek energiahatékonyságának javítását célzó programokhoz, valamint megújuló energiát használó rendszerek kiépítéséhez nyújt majd támogatást. A klímavédelmi program keretében lakások, házak és közintézmények energiahatékony felújítására és megújuló energia felhasználására lehet majd pályázni. Támogathatóvá válik például a szigetelés, a nyílászárók cseréje, a hővisszanyerős szellőzés, a nyári hővédelem, napkollektorok alkalmazása, földhőcserélős levegő előmelegítés. A távlati tervek között szerepel a kis- és középvállalatok innovatív kibocsátás-csökkentő beruházásainak támogatása is a Zöld Beruházási Rendszer keretében, valamint klímaerdők telepítése.

Hivatkozott jogszabályok:

2007. évi LX. Törvény az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről

323/2007. (XII. 11.) Korm. Rendelet az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól

13/2008. (I. 30.) Korm. Rendelet a 2008-2012 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Kiosztási Terv kihirdetéséről, valamint a kibocsátási egységek kiosztásának részletes szabályairól

Ugrás vissza Ugrás vissza...