Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A gazdasági válság hatása a humanitárius szervezetek felmérése alapján

Létrehozva: 2013. november 7.
Módosítás: 2013. november 7.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) Európai Zónairodája 2013 során 42 európai, kaukázusi és közép-ázsiai nemzeti társaság bevonásával átfogó felmérést készített a 2008-as gazdasági válság hatásairól, valamint azoknak a társaságok tevékenységére gyakorolt hatásáról. A felmérés alapján elkészült jelentés ("Think Differently") hivatalos bemutatójára 2013. november 5-én, a Zónairoda székházában került sor, panelbeszélgetés keretében, amelyen a Magyar Kormány képviseletében Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár vett részt.

Az IFRC jelentése megállapítja, hogy a válság következtében emelkedett a szegénységben élők száma, illetve fokozódtak a gazdagok és a szegények közötti különbségek. Jelentősen megemelkedett azok aránya, akik munkájuk ellenére nem tudják fedezni mindennapi kiadásaikat, és a hónap végén választás elé kerülnek (rezsi vs. élelem). Nőtt a munkanélküliek, ezen belül is a hosszú távon munkanélküliek és a fiatalok aránya, az elveszített önbecsülés következtében pedig a pszicho-szociális támogatásra szorulók aránya is. A migránsokkal szembeni befogadó-készség egyes országokban érezhetően csökkent, miközben erősödött a xenofóbia és az extrémizmus. A jelentés kiemeli, hogy a válság leginkább Bulgáriát, Csehországot, Lettországot, Litvániát és Romániát érintette. A nemzeti társaságok igyekeznek megfelelni a növekvő szükségleteknek, ugyanakkor egyre nehezebb forrásokat szerezniük.

A jelentés általános javaslatként fogalmazza meg, hogy a válság hatásainak kiküszöböléséhez meg kell változtatni az eddigi gondolkodásmódot, nagyobb hangsúlyt helyezve az egyének, családok, civil társadalmak és intézmények adaptációs lehetőségeire, erősítve a válsággal szembeni ellenálló-képességüket. A kormányoknak, helyi önkormányzatoknak, vállalatoknak, humanitárius szervezeteknek és maguknak az állampolgároknak közösen kell innovatív megoldást keresniük a helyzet hosszú távú kezelése érdekében.

A panelbeszélgetésen Wintermantel Péter helyettes államtitkár bemutatta a válság Magyarországra gyakorolt hatásait és a magyar kormányzati intézkedéseket. Felszólalásában elsősorban a válságnak a magyar társadalomra gyakorolt szociális és pszicho-szociális hatásairól, valamint a megtett szociális, egészségügyi és foglalkoztatáspolitikai intézkedésekről és eredményekről számolt be. Jelezte, hogy a válság hosszú távú kezelése és a közös megközelítés kialakítása érdekében a Magyar Kormány kiemelt partnerének tekinti a humanitárius szervezeteket, így az IFRC-t és a Magyar Vöröskeresztet is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...