Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Három százalékkal csökkent a beruházások értéke

Cikk:

Tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 3 százalékkal csökkent, ezen belül az építési beruházások 6,8, a gép- és berendezés beruházások viszont 2,7 százalékkal emelkedtek.

Tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 3 százalékkal csökkent a bázishoz viszonyítva az előzetes adatok alapján, a negyedik negyedévben a beruházások 3,2 százalékkal estek vissza, míg előző negyedévhez viszonyítva, a szezonálisan kiigazított indexek alapján 0,1 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Éves szinten az építési beruházások 6,8 százalékkal estek vissza, míg a gép- és berendezés beruházások 2,7 százalékkal emelkedtek.

Tavaly folyó áron a beruházások teljesítményértéke 4791,5 milliárd forint volt, míg a negyedik negyedévben 1835,2 milliárd forintot költöttek beruházásra. A nemzetgazdasági beruházások csökkenésén belül a nagyobb súlyt képviselő szállítás, raktározás, posta és távközlésben 6 százalékkal maradtak el a beruházások a KSH adatai szerint. A visszaesés főleg a 2008 első negyedévi autópálya-építés és egyéb útépítések csökkenésével függ össze, amelyben az egy évvel korábbi igen magas bázis is szerepet játszott.

A feldolgozóipar beruházásai 3,6 százalékkal estek vissza: a legnagyobb mértékben a gumitermék-, az élelmiszer-, az ital-, a dohány- és a járműgyártás beruházásai maradtak el az előző évitől. A legnagyobb súlyt képviselő - a lakásberuházásokat is tartalmazó - ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban 1,5 százalékkal mérséklődtek a beruházások.

A közepes és kis súlyú nemzetgazdasági ágak közül 47,6-13,8 százalékos visszaesés volt a bányászat, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, az egyéb közösségi és személyi szolgáltatás, valamint az oktatás nemzetgazdasági ágakban volt. A KSH szerint a korábbi csökkenő tendenciával szemben a mezőgazdaságban 24,4 százalékkal növekedtek a beruházások.

A kereskedelem, javítás ágban 7,3 százalékkal emelkedett a beruházások volumene, amin belül a nagy áruházláncok beruházásai voltak jelentősek. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 10,9 százalékos növekedéséhez a kisebb szállodák épületeinek felújítása, bővítése járult hozzá.

Ugrás vissza Ugrás vissza...