Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A külügyminiszter találkozója a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület képviselőivel

Létrehozva: 2009. január 30.
Módosítás: 2009. január 30.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:


Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2009. január 30.


Magyarország 2009-ben is aktív, kezdeményező külpolitikát folytat, amelyet kiszámíthatóság és folytonosság jellemez
 
A magyar kormány külpolitikáját 2009-ben is a kiszámíthatóság és a folytonosság jellemzi – mondta Göncz Kinga a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület képviselőinek. A találkozón a külügyminiszter a magyar külpolitika 2009. évi prioritásait mutatta be.
 
Hangsúlyozta, hogy a világgazdasági környezet romlásának ellensúlyozása, a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság következményeinek kezelése - a hazai erőfeszítések mellett - a diplomáciától is többlet erőfeszítést kíván. A nehézségek leküzdése érdekében az Európai Unió tagállamainak együtt, összehangoltan kell fellépnie. A miniszter méltatta az EU cseh elnökségének gyors reagálását az év eleji energiaválságra és a gázai konfliktusra.
 
Göncz Kinga az új amerikai elnök, Barack Obama hivatalba lépését történelmi eseményként üdvözölte, és egyúttal abban új lehetőséget lát széleskörű nemzetközi összefogás kialakítására. Európa és Amerika egymással és harmadik országokkal együttműködve, közös erőfeszítésekkel kezelheti csak sikeresen a globális és regionális kihívásokat.

Utóbbiakra példaként említette az orosz-ukrán gázvitát, amely ismét rávilágított Európa energiabiztonságának sebezhetőségére. Magyarország számára kulcskérdés az európai szolidaritás, mint ahogy a szállítási útvonalak és források diverzifikálása is; a napokban megrendezett, sikeres Nabucco-csúcs éppen ez utóbbi célt szolgálta – tette hozzá.
 
Magyarország 2011-es EU-elnökségi felkészülése idén intenzív szakaszába lép – mondta Göncz Kinga a tárca előtt álló felkészülési feladatokat ismertetve. A magyar diplomácia irányítója az Európai Unió jövője szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a Lisszaboni Szerződés elfogadását. Hozzátette: a bővítés folyamatát ettől függetlenül is fenn kell tartani. Magyarország támogatja a horvát tárgyalások ütemes haladását, hogy szomszédunk akár már elnökségünk idejére csatlakozhasson az unióhoz. A belépés perspektívája és a majdani tagság a nyugat-balkáni térség biztonságának és stabilitásának záloga, ami csak még fontosabbá teszi a nyugat-balkáni országok integrációjának elősegítését.
 
Az Európai Unió keleti szomszédainak ajánlott, megerősített együttműködést előirányzó Keleti Partnerség javaslatot Magyarország határozottan támogatja. Ugyanakkor fontos, hogy a kezdeményezés ne vezessen új törésvonal kialakulásához az unió és Oroszország között. Mind az EU, mind a NATO hosszú távú érdeke az együttműködés Moszkvával.
 
Magyarország jó viszonyra törekszik szomszédaival. Júliustól – egy éven át – az egyeztetést és érdekérvényesítést szolgáló, kiemelt regionális együttműködés, a Visegrádi Négyek elnökeként célja lesz a nyugat-balkáni államok euro-atlanti integrációjának, valamint a Keleti Partnerség megvalósításának, Ukrajna euro-atlanti közeledésének előmozdítása.
 
Magyarország nemzetközi szerepvállalásából kiemelkedik az afganisztáni, koszovói és bosznia-hercegovinai tevékenység.
 
2009 kiemelkedő eseményei - a vasfüggöny lebontásának 20.,  az ország NATO-csatlakozásának 10. és EU-tagságunk 5. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségek - jól jelzik a Magyarország által bejárt demokratikus út mérföldköveit.

Ugrás vissza Ugrás vissza...