Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Külügyminisztérium nyilatkozata Sólyom László köztársasági elnök romániai útjával kapcsolatban

Létrehozva: 2009. március 17.
Módosítás: 2009. március 17.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2009. március 17.


A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma örömmel állapítja meg, hogy 2009. március 14-én méltóságteljesen, ünnepi hangulatban, rendzavarás nélkül zajlott le a romániai magyarság Sólyom Lászlónak, a Magyar Köztársaság elnökének részvételével rendezett megemlékezése az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

Az eredetileg március 15-ére tervezett látogatás megszervezését azonban veszélyeztette, hogy a román fél érvénytelenítette a korábban kiadott berepülési engedélyt, dacára annak, hogy a látogatásra vonatkozó hivatalos értesítést a magyar fél időben és a megfelelő formában átadta a román Külügyminisztériumban, technikai együttműködést kérve a román féltől. A Külügyminisztérium ugyanakkor nyugtázza, hogy a román rendőrség végül közreműködött az elnöki gépkocsi konvoj akadálytalan haladásának biztosításában.

Sólyom László köztársasági elnök romániai látogatása a két EU-partner és NATO- szövetséges, Magyarország és Románia közötti stratégiai együttműködés fontos eleme, amely nem gátolja, hanem erősíti a partneri viszonyt. E szándék megkérdőjelezése a partnerségi kapcsolatok fejlesztése ellen hat, ezért elfogadhatatlan.

A köztársasági elnök útjának kezelése nem illeszkedik az utóbbi időben jól fejlődő magyar-román kétoldalú kapcsolatok szelleméhez. Magyarország határozott szándéka e kapcsolatok további fejlesztése, s az év második felére tervezett 5. magyar–román együttes kormányülés hatékony előkészítése. Meggyőződésünk, hogy összekötnek minket a közös modernizációs szükségletek, a kétoldalú és uniós infrastruktúra- és területfejlesztési projektek, a térségünk biztonságáért és fejlődéséért atlanti és európai uniós keretekben közösen vállalt felelősség.

Összekötnek minket a Magyarországon élő románok és a Romániában élő magyarok közösségei is. A kisebbségi jogok érvényesítésére az európai és a nemzetközi jogban többféle megközelítés és gyakorlat létezik, ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy közös érdekünk az e jogokat a legmagasabb szinten érvényesítő megoldásokat alkalmazni, hozzájárulva a kölcsönös megértés és bizalom légkörének kialakításához és megerősítéséhez a többség és kisebbség, illetve a szomszédos államok között.

E törekvéseket segítette Sólyom László köztársasági elnök részvétele a Hargita megyei és a csíkkozmási helyhatóság 2009. március 14-i nyerges-tetői ünnepségén csakúgy, mint a magyar miniszterelnök határon túli magyarokhoz intézett üzenete, és a román államfő és a román miniszterelnök által a magyarokhoz intézett ünnepi köszöntő levelek. Kapcsolatainkat, együttműködésünket ebben a szellemben kívánjuk folytatni.

Szelestey Lajos sk.
szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...