Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Balázs Péter külügyminiszter az ulmi Duna Csúcson

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
2009. május 6.

    
A 2001 és 2005 között Ausztria, Magyarország, Baden-Württemberg és Bajorország részvételével működő Ulmi Folyamat folytatásaként 2009. május 6-án tartják Ulmban az ún. Duna Csúcsot. Az eseményen a rendező Baden-Württemberg tartomány miniszterelnökén kívül jelen lesz Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális ügyekért felelős biztosa, továbbá Szlovákia, Szerbia és Bulgária miniszterelnök-helyettesi, Románia és Bajorország miniszteri, Németország és Horvátország államtitkári, Ausztria pedig nagyköveti szinten. A magyar miniszterelnököt Balázs Péter külügyminiszter képviseli az eseményen.

A szervezők célja, hogy a résztvevők közös nyilatkozatban álljanak ki egy Európai Duna Stratégia megalkotása mellett és annak kidolgozására kérjék fel az Európai Bizottságot. Az európai Duna-stratégia célja – a formálódó Balti-stratégia mintájára –, hogy megteremtse a Duna menti államok ökológiai, közlekedési és társadalmi-gazdasági folyamatainak komplex regionális kereteit. Ahogyan a Balti-stratégia sem kizárólag a Balti-tengerhez, várhatóan az európai Duna-stratégia sem kizárólag a Dunához kapcsolódna, és a folyó mentén elterülő (illetve csatlakozó) országok sokoldalú együttműködését igényelné a térség átfogó fejlesztése érdekében.

A Stratégia révén alapvetően nagy „európai régiós” projektek kidolgozására nyílhat lehetőség az alábbi témakörökben: közlekedés (hajózás), a fenntartható fejlődés (Lisszaboni Folyamat) célkitűzései alapján K+F+I, regionális fejlesztési, környezetvédelmi, energiapolitikai, valamint oktatási projektek.

Magyarország a baden-württembergi kezdeményezést – a hasonló osztrák-román javaslattal együtt – kezdettől fogva támogatásáról biztosította.

Szelestey Lajos sk
szóvivő
Ugrás vissza Ugrás vissza...