Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar-finn vízumképviseleti együttműködés

Cikk:

Külügyminisztérium
Budapest, 2009. május 13.
Szóvivői Iroda


Alapvető külpolitikai érdekünk, hogy a schengeni tagállamokkal megállapodjunk a vízumképviselet kérdéséről olyan államok vonatkozásában, ahol nincs magyar diplomáciai vagy konzuli képviselet. A vízumképviseleti együttműködés célja az erőforrások hatékonyabb felhasználásán túl a területi lefedettség növelése, vagyis az, hogy több országban, szélesebb körben lehessen hozzájutni a tagállamok területére való beutazásra jogosító vízumhoz. Az együttműködés ezen formáját a közeljövőben bevezetendő ujjlenyomat-vétel, valamint az ezzel együtt járó személyes megjelenés kötelezettsége is indokolja.

Finnországgal 2008 tavaszán kezdtünk tárgyalásokat a vízumképviselet kérdéséről. A megbeszélések eredményeként létrejött képviseleti megállapodás értelmében Finnország Peruban (Lima), Nicaraguában (Managua) és Tanzániában (Dar es Salaam) működő külképviseletein 2009. június 1-től rövid távú beutazásra jogosító magyar vízumot is lehet majd igényelni, míg hazánk a jekatyerinburgi főkonzulátuson kezdi meg Finnország nevében a vízumkiadást, 2009. május 15-ével. A későbbiekben – előreláthatólag a nyár folyamán - Finnország a kisinyovi magyar vízumközponthoz is csatlakozik majd.

A Jekatyerinburgi Magyar Főkonzulátus Finnország bekapcsolódásával immár két tagállam nevében ad ki vízumot. Magyarországon kívül a Lettországba, valamint a Finnországba utazók is beadhatják itt vízumkérelmüket, de Lengyelországgal és Ausztriával is folynak tárgyalások a jekatyerinburgi együttműködésben történő részvételről.

Szelestey Lajos, s.k.
Szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...