Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Balázs Péter Belgrádba és Szabadkára látogat

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2009. május 28.

Dr. Balázs Péter külügyminiszter május 29-én, pénteken hivatalos látogatást tesz Szerbiában, kollégája, Vuk Jeremics meghívására. A szerb külügyminiszter mellett várhatóan tárgyal Mirko Cvetkovics miniszterelnökkel is. A belgrádi megbeszéléseket követően a két külügyminiszter felkeresi Szabadkát, a vajdaságban élő magyar kisebbség egyik legfontosabb közigazgatási és szellemi-kulturális központját.

A látogatás illeszkedik a két szomszédos ország magas szintű államközi kapcsolatait erősítő rendszeres érintkezések sorába. Az elmúlt egy évben két magyar-szerb hivatalos külügyminiszteri találkozó is volt, tavaly novemberben pedig a magyar kormányfő tett munkalátogatást Belgrádban.

A megbeszélések célja mindenekelőtt a jószomszédi kapcsolatok további dinamizálása, az ennek útjában álló esetleges akadályok elhárítása, valamint a két miniszterelnök július elejére tervezett találkozójának előkészítése.

A két ország közti gazdasági együttműködés jól fejlődik: a kétoldalú kereskedelmi forgalom egy év alatt 22 százalékkal nőtt; a déli szomszédunknál megvalósult nagyobb befektetések (OTP Bank, MOL kúthálózat) mellett mintegy félezer magyar-szerb vegyes tulajdonú kis- és középvállalkozás működik Szerbiában. Éppen a külügyminiszteri látogatás előtti napon tartja alakuló ülését a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara.

További lehetőségeket kínál az energetikai kapcsolatok szorosabbra fűzése. Mint emlékezetes, az év elejei gáz-krízis idején Magyarország segítette ki az ellátás nélkül maradt szerbiai - főként vajdasági - háztartásokat. Szerbia fontos helyet kapott a tervezett Déli Áramlat gázszállítási projektben, amelynek megvalósulása - éppúgy, mint a NABUCCO vezetéké - Magyarországnak is érdeke.

Magyar részről támogatjuk a közúti határátkelő-helyek bővítését, a lehetőségek függvényében újak nyitását és fontosnak tartanánk a Budapest-Belgrád légi járatok újraindítatást, sok éves szünet után. Érdekünk a két ország polgárai - köztük a vajdasági magyarok - közötti kapcsolattartás megkönnyítése; ezért is támogatja a magyar diplomácia következetesen a Szerbia és a schengeni övezet országai közötti vízumkényszer mielőbbi megszüntetését. A megbeszéléseken emellett szerepel a déli szomszédunk európai integrációs felkészüléséhez adott eddigi és várható további magyar segítség is.

A találkozókon magyar részről felvetjük a vajdasági magyarokat érintő problémákat is. Magyarország szeretné, ha a Szerbiában lezajló reformfolyamat - a bírósági rendszer korszerűsítése, az önkormányzati régiók kialakításával kapcsolatos és más elképzelések, a vajdasági autonómia szabályozása - nem csorbítaná, hanem növelné a kisebbségi jogok érvényesítésének lehetőségeit.
        
Mátrai Zsuzsanna sk.                               
Szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...