Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Várkonyi László az ENSZ New Yorkban tartott fejlesztési konferenciáján

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2009. június 25.


2009. június 24-26. között New Yorkban az ENSZ székházában a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság fejlesztési együttműködésre gyakorolt hatásának szentelt magas szintű konferenciára került sor. A konferencián Magyarországot Várkonyi László, a Külügyminisztérium szakállamtitkára képviselte.

Felszólalásában Várkonyi László kiemelte, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a Millenniumi Fejlesztési Célok 2015-ig történő elérése iránt, s lehetőségeihez mérten kész a nemzetközi donorközösség tevékenységét támogatni. A fejlesztési együttműködés a donor és partnerországok közös felelőssége; a donor országoknak teljesíteniük kell vállalt kötelezettségeiket, a fejlődő országok ugyanakkor felelősek a saját belső forrásaik mobilizálásáért, befektetés-barát környezet kialakításáért és a magán szektor támogatásáért.

A válság – ha eltérő mértékben is - a donor közösséget is sújtja. Hazánk kiemelt fontosságot tulajdonít a támogatáshatékonyság elvei és a donor koordináció érvényre jutásának. Afganisztáni, vietnami, illetve a szomszédos országokbeli fejlesztési tevékenysége során szerzett tapasztalatait kész megosztani további hasznosításra.

Várkonyi László megerősítette, Magyarország a nemzetközi fejlesztési együttműködés meglevő intézményeit és mechanizmusait megfelelőnek tartja az új kihívások jelentette feladatok végrehajtására. Mivel hazánk hivatalos fejlesztési támogatásának nagyobb részét a nemzetközi fejlesztési és pénzügyi intézményeken keresztül realizálja, különösen érdekelt hatékony és koordinált működtetésükben, illetve esetleg szükséges reformjukban.

Magyarország a válság egyik kiváltó okát a globális pénzpiac és szabályozórendszerének gyengeségeiben látja és meggyőződése, hogy javításuk nagymértékben hozzájárulhat hasonló válságok elkerüléséhez. Ebben nagy jelentőséget tulajdonítunk az ENSZ és szakosított szervei koordináló tevékenységének.

Mátrai Zsuzsanna
szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...