Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Balázs Péter behívatta a szlovák nagykövetet

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2009. augusztus 24.


Balázs Péter külügyminiszter – szabadságát megszakítva – 2009. augusztus 24-én, a kora délutáni órákban magához kérette Peter Weiss budapesti szlovák nagykövetet, akinél szóban és írásban határozottan tiltakozott Sólyom László köztársasági elnök szlovákiai látogatásának meghiúsulása ügyében.

A külügyminiszter politikai, jogi és eljárásrendi értelemben egyaránt elfogadhatatlannak értékelte a szlovák hatóságoknak Sólyom Lászlóval, a Magyar Köztársaság elnökével szembeni eljárását.

Balázs Péter határozottan aláhúzta, hogy példanélkülinek és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy EU-, NATO-tagállam kitiltsa területéről a Magyar Köztársaság államfőjét.

A miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy magyar részről nem tartjuk indokoltnak a szlovák fél által a biztonsági okokra való hivatkozást, hiszen a rendezvény helyszínén kis számú tiltakozó jelent csak meg, amelyet a szlovák rendőrség – szokványos rendőri eszközökkel – ellenőrzése alatt tartott. A miniszter rámutatott, hogy a szlovák fél által az eljárásnál hivatkozott Európa Parlamenti és Tanácsi irányelv valójában nem állami vezetőkkel szembeni fellépésre, hanem az EU-s állampolgárok határátlépésének és biztonságának megerősítésére, és rendkívül súlyos kockázatok kiszűrésére született. A kivételes esetekben alkalmazott korlátozásokat az irányelv pontosan meghatározott feltételekhez és eljárásrendhez köti. A szlovák döntés ezeket figyelmen kívül hagyta, így döntése nélkülözi a jogi megalapozottságot.

Balázs Péter aláhúzta, hogy Magyarország tiszteletben tartja más országok szuverenitását és területi épségét. Kijelentette, hogy Magyarország fontosnak tartja az egymás kisebbségeivel való akadálytalan kapcsolattartást. Jelezte, hogy Magyarország úgy látja: a szlovák lépéssel a szólásszabadság, az egyik alapvető politikai alapjog is sérült.

A külügyminiszter magyarázatot kért és vár Szlovákia kormányától.

A magyar-szlovák kapcsolatok áttekintésére még a héten több alkalommal sor fog kerülni: Czukor József szakállamtitkár, a Külügyminisztérium Európai Uniós tagállamokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokért felelős vezetője augusztus 27-én látogat Pozsonyba. Balázs Péter külügyminiszter pedig augusztus 30-án, a szlovéniai Bledben tartandó nemzetközi tanácskozás margóján külön megbeszélést folytat Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszterrel.
                                
Kohári Lajos
helyettes szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...