Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Balázs Péter külügyminiszter részt vesz az EBESZ Miniszteri Tanácsának ülésén Athénban

Létrehozva: 2009. november 27.
Módosítás: 2009. november 30.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Külügyminisztlrium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2009. november 27.


2009. december 1-én és 2-án Athénban tartják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Miniszteri Tanácsának szokásos évenkénti ülését. A magyar delegációt Balázs Péter külügyminiszter vezeti.

Ebben az évben az EBESZ-közösség érdeklődését az úgynevezett „korfui folyamat” határozta meg, amely arról kapta nevét, hogy június 27-én és 28-án, Korfu szigetén az EBESZ görög elnökségének kezdeményezésére informális külügyminiszteri értekezletet rendeztek. Ott a résztvevők egyetértettek abban, hogy Medvegyev orosz elnök javaslatai nyomán a szervezetben tovább kell folytatni a biztonság erősítését célzó párbeszédet. A korfui találkozót követően valamennyi résztvevő állam előtt nyitva álló konzultációs folyamat kezdődött az EBESZ fórumain azzal a céllal, hogy a mostani athéni miniszteri tanácsülés döntést hozhasson a kontinensünk biztonságát szolgáló folyamat továbbvitelének konkrét tartalmi és eljárási elemeiről.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet soros elnökségét adó Görögország a Miniszteri Tanács ülésén két dokumentumot terjeszt elő elfogadásra: a párbeszéd fő céljait összefoglaló nyilatkozatot és egy technikai jellegű határozatot a párbeszéd folytatásának lehetőségeiről és módozatairól.

A magyar álláspont lényege, hogy meg kell őrizni a jelenlegi európai biztonsági struktúrákat, de nyitottak vagyunk a párbeszédre. Ebben továbbra is érvényesnek tekintjük az eddigi tárgyalásokon megfogalmazott alapelveket, így azt, hogy  

• nem hagyhatók figyelmen kívül a létező intézményi keretek;
• az emberi jogok tiszteletben tartása egyenlő fontosságú a politikai-katonai dimenzióval;
• az EBESZ-t továbbra is a tárgyalások megfelelő fórumának tekintjük;
• a befagyott konfliktusok rendezése előfeltétele az érdemi továbblépésnek; végül, hogy
• ragaszkodni kell az európai biztonság transzatlanti pillérének megőrzéséhez.

Balázs Péter a miniszteri tanácsülés keretében kétoldalú megbeszéléseket folytat görög, orosz, belorusz, kazah, izraeli és kirgiz kollegájával, valamint találkozik Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemzeti kisebbségi főbiztosával, aki a szlovák államnyelvtörvény módosítása nyomán kialakult helyzet megoldásában vállalt jelentős szerepet.

Mátrai Zsuzsanna
szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...