Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:A Külügyminisztériumban fogadták a bolíviai képviselőket

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2009. december 3.


Magyarországra látogatott Bernardo Montenegro és Pablo Banegas bolíviai parlamenti képviselő, akik tagjai voltak annak a parlamenti vizsgálóbizottságnak, amely a „Rózsa-Flores ügyet” és a 2009. április 16-i kommandós akciót vizsgálta. A képviselőket a Külügyminisztériumban fogadta a konzuli védelemért felelős főosztály vezetője és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselője.

A Külügyminisztérium kezdettől fogva megkülönböztetett figyelemmel kíséri a rendőrségi akció kivizsgálására irányuló eljárás alakulását, amely egy magyar állampolgár és egy magyar nemzetiségű román állampolgár életét követelte, valamint egy magyar állampolgár letartóztatásához vezetett.

A magyar konzuli szolgálat minden rendelkezésre álló eszközzel és csatornán igyekszik érvényesíteni a fogvatartott Tóásó Előd konzuli érdekvédelmét, és biztosítani azt, hogy fogva tartásának körülményei megfeleljenek a nemzetközi normáknak.

Ezen erőfeszítések közé illeszkedett Balázs Péter november 13-án bolíviai partneréhez David Choquehuanca Céspedes külügyminiszterhez eljuttatott levele, amelyben a fegyveres akció ügyében kérte a bolíviai külügyminiszter közbenjárását. A magyar diplomácia vezetője a magyar konzuli szolgálat számára aktuális és részletes tájékoztatást kért partnerétől a nyomozás állásáról, eredményeiről, és arról, hogy az ügyben letartóztatott magyar állampolgár fogva tartásának körülményei megfelelnek-e a nemzetközi előírásoknak.

A magyar konzuli szolgálat köszönettel fogad minden tájékoztatást, segítséget, ami hozzájárul a konzuli védelem lehető leghatékonyabb ellátásához. Ennek érdekében fogadta Dr. Berta Krisztina főosztályvezető a bolíviai parlament képviselőit, és tájékoztatta őket az eddig megtett konzuli intézkedésekről. A találkozón a főosztályvezető egy non-papert adott át a bolíviai képviselőknek, amelyben – megismételve a külügyminiszter levelében már megfogalmazott kéréseket – közbenjárásukat kérte az eljárásra vonatkozó hivatalos bolíviai tájékoztatás és a konzuli védelem szempontjából releváns információk, iratok mielőbbi megküldése érdekében.

A bolíviai parlamenti képviselők – Írország kezdeményezésére utalva - felvetették egy újabb, független, lehetőség szerint nemzetközi részvétellel folyó vizsgálat szükségességét az emberéleteket követelő rendőrségi akció körülményeinek kivizsgálása céljából.

A magyar konzuli szolgálat vezetője elmondta, a jelenleg is fogva tartott magyar állampolgár érdekeinek elsődleges szem előtt tartásával nyitottak vagyunk minden olyan megoldásra, amely hozzájárul a történtek hitelt érdemlő kivizsgáláshoz és a konzuli védelem ellátásához. Jelenleg azonban elsősorban a bolíviai vizsgálat eredményeiről, a jelenleg is folyó büntetőeljárásról szóló hivatalos bolíviai tájékoztatást várjuk, amely a két ország által egyaránt vállalt nemzetközi kötelezettségek alapján elvárható az ügyben.

Balogh Dénes
helyettes-szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...