Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A külügyminiszter fogadta a NATO-bölcsek delegációját

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2010. március 4.


Budapestre látogatott 2010. március 4-én a NATO új stratégiai koncepciójának előkészítésével foglalkozó 12 fős szakértői csoport spanyol és kanadai tagja.
A Külügyminisztériumban Fernando Perpiñá-Robert Peyra spanyol és Marie Gervais-Vidricaire kanadai nagykövetek találkoztak Balázs Péter külügyminiszterrel, valamint konzultációt folytattak Iklódy Gábor szakállamtitkárral. A délután folyamán Perpiñá-Robert Peyra és Gervais-Vidricaire szakmai panelbeszélgetésen vett részt a magyar külügyminiszter kezdeményezésére létrejött úgynevezett „magyar bölcsek” képviselőivel valamint biztonságpolitikával foglalkozó magyar szakértőkkel. 

Külügyminisztériumi találkozói során a két szakértő tájékozódott az új stratégiai koncepcióval kapcsolatos magyar prioritásokról. Balázs Péter külügyminiszter és Iklódy Gábor szakállamtitkár elmondták, hogy Magyarország számára kiemelten fontos a kollektív védelemi garanciát tartalmazó Washingtoni Szerződés 5. cikkelye, valamint az, hogy a transzatlanti kapcsolat fontossága melletti erős elkötelezettség is megjelenjen a stratégiában. Ugyanakkor az új stratégiai koncepciónak megfelelő egyensúlyt kell teremtenie a régi területvédelmi és az új típusú feladatvállalások között. További magyar érdek, hogy a növekvő globális szemlélet mellett a szövetség változatlanul kellő jelentőséget tulajdonítson a NATO-val szomszédos régiók, különösen a dél-kelet-európai térség biztonságának, amelyben kiemelten fontos szerepe van a NATO-val ápolt szoros kapcsolatnak. Elmondták továbbá, hogy erősíteni kell a szövetségnek a harmadik államokkal, illetve a más nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatait, különös tekintettel a NATO-EU kapcsolatokra.

A NATO a 2009. áprilisi strasbourg/kehli csúcstalálkozón hozott döntést a szervezet új stratégiai koncepciójának kidolgozásáról. A szövetség politikai alapdokumentumának számító stratégiai koncepció elsődleges célja, hogy a következő évtizedre felvázolja a NATO jövőképét és meghatározza, hogy a szövetség milyen szerepet vállal magára egy dinamikusan változó világban. Az új stratégiai koncepció elfogadása a 2010 végére tervezett lisszaboni csúcstalálkozón várható.

A stratégiai koncepció kidolgozási folyamatának első lépéseként Rasmussen NATO főtitkár egy 12 főből álló szakértői csoport létrehozását kezdeményezte Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter társelnökletével, amelynek célja, hogy széleskörűen feltárja a stratégiai koncepciót illető témákat. A szakértői csoport 2010 tavaszára összefoglalja tapasztalatait, és a dokumentum tartalmát illetően konkrét javaslatokat fogalmaz meg a főtitkár számára. Ennek szellemében Balázs Péter külügyminiszter kezdeményezésére létrejött egy magyar szakértői csoport is, amely az új stratégiai koncepcióval kapcsolatos magyar álláspont kidolgozásához nyújt segítséget hazai szakértők kötetlen formában történő bevonásával.

A NATO szakértői csoport tagjai március elején, kisebb csoportokban megkezdték a konzultációkat a fővárosokkal a stratégiai koncepciót érintő főbb kérdésekről. Ennek az egyeztetési sorozatnak volt része Fernando Perpiñá-Robert Peyra és Marie Gervais-Vidricaire budapesti látogatása.
                                   
Mátrai Zsuzsanna
szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...