Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Balázs Péter Brüsszelben – részvétel az Általános Ügyek Tanácsa és a Külügyek Tanácsa ülésén

Létrehozva: 2010. március 19.
Módosítás: 2010. március 30.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2010. március 19.


Az Általános Ügyek Tanácsának, valamint a Külügyek Tanácsának következő ülését 2010. március 22-én tartják Brüsszelben. A magyar Kormányt mindkét tanácsi formáció ülésén Balázs Péter külügyminiszter képviseli.

A Külügyek Tanácsa aktuális ülésén a miniszterek megvitatják a közel-keleti békerendezés időszerű kérdéseit, valamint a chilei és haiti természeti pusztítást követő újjáépítés kezelését. Napirenden szerepel továbbá az afganisztáni helyzet áttekintése és külön hangsúlyt fektetnek az EU új afganisztáni különmegbízottjának április 1-én kezdődő missziójának eljárási kérdéseire is.

Az egyéb napirendi pontok között a miniszterek kitérnek a moldovai és az ukrajnai helyzet értékelésére, várhatóan szóba kerül a burmai/mianmari junta idei, választásokkal összefüggésben életbe léptetett szigorító rendelkezései, valamint a svájci-líbiai vízumvita is.

A Külügyek Tanácsa előreláthatólag tanácsi következtetéseket fogad el a haiti és az afganisztáni helyzetről, a március 23-25-én a kolumbiai kormány kezdeményezésére Bogotában rendezendő magas szintű nemzetközi fejlesztési segélyezési konferenciáról, valamint egy nyilatkozatot a szólásszabadság iráni helyzetéről, a külföldi rádió, TV adások és az internet iráni korlátozásáról.

A Külügyek Tanácsa margóján rendezik meg az Európai Unió politikai igazgatóinak tanácskozását, ahol az iráni és a szudáni helyzet lesz napirenden.

Az Általános Ügyek Tanácsa ülésének elsődleges célja a 2010. március 25-26-ai Európai Tanács (EiT) előkészítése, amelynek keretében a Tanács megvitatja az EiT következtetések tervezetét. Az állam- és kormányfők a csúcstalálkozón várhatóan két témát vitatnak meg érdemben. Az Európai Bizottság EU2020 stratégiára vonatkozó közleményére támaszkodva az EiT célja az új stratégia általános keretéről történő megállapodás, különös tekintettel a stratégia irányítási struktúrájának véglegesítésére és néhány konkrét célkitűzés megfogalmazására. Az EiT áttekinti továbbá a gazdasági válság megoldására ez idáig tett uniós és tagállami erőfeszítéseket, különös tekintettel a koordinált exit stratégiák végrehajtására, valamint globális és uniós szinten a pénzügyi felügyelet és szabályozás terén megtett lépésekre.

Az EiT értékeli a 2009. decemberi koppenhágai konferenciát követő lépéseket, különös tekintettel a nemzetközi tárgyalási folyamatra és az Unió stratégiai partnerekkel fennálló viszonyára. A csúcstalálkozó magyarázó jegyzetekkel ellátott napirend-tervezetén szerepel továbbá az EU Belbiztonsági Stratégiájának elfogadása, valamint az Európai Központi Bank alelnökének megválasztása. Ez utóbbiakról azonban a csúcstalálkozón érdemi vita nem várható.

A brüsszeli állandó képviselők 2010. március 18-ai ülése értelmében, a két tanácsi formáció együttes ülés kertében vitatja meg az Európai Külügyi Szolgálat felállításával kapcsolatos kérdéseket.

Az Európai Tanács állandó elnökével folytatott munkavacsora keretében az EU2020 stratégia kérdését vitatják meg a miniszterek.

Az Általános Ügyek Tanácsa margóján az EU-Horvátország Társulási Tanács ülésére kerül sor, melynek célja a 2009. évi ország jelentés utáni horvát előrehaladás áttekintése.

Mátrai Zsuzsanna
szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...