Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Balázs Péter vesz részt a madridi EU- LAC csúcstalálkozón

Cikk:

KÜLÜGYMINISZTÉRIUM
Szóvivői Iroda
Budapest, 2010. május 14.

2010. május 17-19. között Madridban rendezik meg az Európai Unió és Latin-Amerika valamint a Karib-térség (EU-LAC) 6. állam- és kormányfői csúcstalálkozóját. A kétévente sorra kerülő találkozón mintegy 60 állam-és kormányfő valamint külügyminiszter vesz részt. A madridi csúcson Magyarországot Balázs Péter külügyminiszter képviseli.

Az Európai Unió Latin-Amerikát stratégiai partnernek tekinti. Az EU kapcsolatépítési koncepciójában az azonos kultúrkörhöz való tartozás tudatán kívül egyaránt jelen van a politikai együttműködés erősítésének, a gazdasági kapcsolatfejlesztés ösztönzésének és a számos más területen futó kapcsolatok megerősítésének szándéka. Latin-Amerikának növekvő szerepe van olyan globális kérdések kezelésében, mint a terrorizmus, a szervezett bűnözés, a migráció a kábítószer-kereskedelem elleni harc, a leszerelés, a non-proliferáció, vagy a világkereskedelem harmonizálása, a béketeremtés és a környezetvédelem. Az EU kereskedelmi forgalmának a latin-amerikai régió körülbelül 6%-át teszi ki, míg az Unió Latin-Amerika számára az egyik legnagyobb gazdasági-kereskedelmi és fejlesztési tevékenységet végző partner.    

A madridi találkozót a spanyol uniós elnökség kiemelt fontosságú eseményként kezeli, mivel várakozásai szerint fontos mérföldkövet jelent majd az EU és Latin-Amerika, valamint a Karib-térség kapcsolataiban. A madridi találkozó azokat a világméretű problémákat helyezi előtérbe, amelyek megoldásában az Európai Unió és a latin-amerikai, valamint karibi országok együttesen hatékonyan részt tudnak venni. A kiemelt témák között szerepel a két térség kapcsolatainak szorosabbra fűzése, a gazdaságsági válságból való kilábalás és az új nemzetközi pénzügyi rendszer kérdése, valamint a klímaváltozás kezelése.

Magyarország is tudatosan építi kapcsolatait azon globális, leggyorsabban növekvő gazdaságú partnereivel, amelyek a G20 tagjaként egymás között is egyre szorosabb egyeztetéseket folytatnak. Ebbe a folyamatba illeszkedett Balázs Péter külügyminiszter idén márciusi hivatalos látogatása Brazíliában és Argentínában.

Magyarországnak a latin-amerikai térség legtöbb országával fenntartott politikai kapcsolatait problémák nem terhelik. A kereskedelmi forgalom volumene viszonylag alacsony, a műszaki-tudományos és a kulturális együttműködés ugyanakkor intenzívebb. Az árucsere 500-600 millió USD-t tesz ki, legfontosabb exportpiacaink: Mexikó (226 millió USD) és Brazília (105 millió USD). Legfontosabb exporttermékeink: gépjármű-alkatrészek, számítástechnikai termékek, állategészségügyi vakcinák, gyógyszerek, illetve gyógyszeralapanyagok. Az EU és a térségbeli partnerek kialakuló szabadkereskedelmi kapcsolatai a magyar forgalomra is kedvezően hatnak. A kontinensen 100-150 ezres magyar közösség él.

Magyarország érdekelt a két térség intenzív párbeszédének és közeledésének előmozdításában, ami az olyan közös globális kihívások kezelését szolgálja, amelyekkel az EU egyedül nem tud megbirkózni. A meghatározó országokkal (pl.: Brazília, Mexikó, Argentína, Chile) széleskörű párbeszéd és együttműködés folytatására törekszünk kétoldalú alapon és más multilaterális fórumokon is. A magyar külpolitika elvi kiindulásait a Latin-Amerikával fenntartott kapcsolatrendszerben is képviseljük: az emberi és politikai szabadságjogok érvényesülését, a demokrácia és jogállamiság erősítését igyekszünk elősegíteni. Érdekünk a magyar vállalatok latin-amerikai piacra jutási lehetőségeinek javítása, a kereskedelem és tőkekapcsolatok élénkítése, de határozottan védjük a magyar érdekeket, mindenekelőtt az agrártermékek területén.

A csúcstalálkozó alkalmat ad az ENSZ BT nem állandó tagsági helyére beadott magyar pályázat nemzetközi támogatásának növelésre is.  Ennek érdekében a találkozó margóján Balázs Péter várhatóan több közép-amerikai és karibi partnerével folytat kétoldalú megbeszéléseket.

Mátrai Zsuzsanna
szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...