Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Martonyi János és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár tárgyalása

Cikk:

Külügyminisztérium
Sajtó Főosztály
Budapest, 2011. április 18.


Magyarország globális nemzetközi szerepvállalása, a magyar EU-elnökség prioritásai, valamint az időszerű nemzetközi kérdések, azon belül kiemelten a líbiai helyzet áttekintése állt a magyar külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ- főtitkár megbeszélésének középpontjában.

Az ENSZ főtitkára méltatta Magyarország szerepvállalási készségét a globális ügyek kezelésében, vezető szerepét a nemzetközi pénzügyi -, gazdasági válság következményeinek a felszámolásában. Az észak-afrikai térségben zajló folyamatok kapcsán kiemelten fontosnak nevezte, hogy hasznosuljanak a demokratikus átmenet során szerzett  magyar tapasztalatok.

A vezetők részletesen áttekintették a dél-európai, észak-afrikai térség fejleményeit, különös figyelemmel a líbiai helyzetre.  Ban Ki Mun nagyra értékelte az Európai Unió  világos elvi  politikáját a térségben, különösen a civil lakosság védelme, a humanitárius segítségnyújtás  érdekében tett erőfeszítéseit. A főtitkár szorgalmazta az azonnali tűzszünetet, illetve vázolta annak a nemzetközi tervnek a körvonalait, amely képes lehet az ország helyzetét normalizálni, és stabilizálni.

A két politikus egyet értett azzal, hogy az észak-afrikai térség demokratikus átalakításához a nemzetközi közösség az ott élő népek igénye szerint nyújthat hatékony támogatást.  A főtitkár olyan ENSZ-es keretek megteremtését kezdeményezte, amely összehangolhatja az EU, az EBESZ és az Európa Tanács által a demokratikus intézmények kialakításához  nyújtott segítséget. Martonyi János támogatásáról biztosította a főtitkár kezdeményezését és jelezte, hogy abban  Magyarország is kész szerepet vállalni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...