Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:A szeptember 11-i amerikai terrorcselekmények 10. évfordulóján tartandó hazai rendezvénysorozatról

Cikk:

Külügyminisztérium
Sajtó Főosztály
Budapest, 2011. szeptember 8.


A szeptember 11-i terrortámadás tizedik évfordulóján Magyarország – a nemzetközi közösséggel összhangban – rendezvénysorozattal készül a terrorizmus áldozatairól történő megemlékezésre és a terrorellenes küzdelem további erősítésére. Az események közül a szeptember 11-i emlékkoncert és két nemzetközi konferencia emelkedik ki.

Az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadás tizedik évfordulóján Magyarország tisztelettel emlékezik a terrorizmus valamennyi áldozatáról és azokról, akik a terrorellenes küzdelemben áldozták életüket. Együttérzését és nagyrabecsülését fejezi ki azok helytállása előtt, akiknek szeretteik elvesztése után kellett újrakezdeni életüket. Ennek kifejezéseként 2011. szeptember 11-én a Deák téri evangélikus templomban emlékkoncertre kerül sor Schmitt Pál köztársasági elnök úr fővédnökségével. A rendezvényen beszédet mond a köztársasági elnök, azon részt vesz a magyar politikai és közigazgatási vezetés, a terror-elhárításban részt vevő szervek képviselői, valamint a Budapestre akkreditált diplomáciai testület.
 
Szeptember 11. mára a terrorizmus elleni összefogás, a közös értékek mentén történő együttműködés hívószavává vált. Magyarország aktívan részt vesz a nemzetközi terrorizmus elleni erőfeszítésekben, ami közül kiemelkedik az afganisztáni stabilizációhoz nyújtott hozzájárulás és az EU-elnökség alatt elért eredmények. Magyarország kész a terrorizmus elleni további fellépésre, beleértve a terrorizmust elősegítő okok felszámolását, a kultúrák közötti párbeszéd erősítését és a nemzetközi jog és demokratikus értékek tiszteletben tartását. Magyarország az alábbi rendezvényekkel kíván hozzájárulni a közös erőfeszítésekhez.

A Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) szeptember 9-én nemzetközi konferenciát szervez a Közép-Európai Egyetemen (CEU) „Tíz évvel később, 9/11-re emlékezve” címmel. A rendezvényt a budapesti amerikai nagykövetség, a Külügyminisztérium és a Tom Lantos Intézet is támogatja. A rendezvény célja annak elemzése, hogy a jövőben milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a terrorizmus elleni küzdelemben. A konferenciát az Egyesült Államok budapesti nagykövete és a CEU Rektora nyitja meg, előadást tart Martonyi János külügyminiszter.

A Terrorelhárítási Központ és a BM Tudományos Tanácsa szeptember 29-30-án szervez nemzetközi konferenciát „Terrorizmus és demokrácia a 21. században” címmel. A rendezvény a terrorellenes fellépés és az emberi jogok korlátozásának összefüggéseit elemzi, kirajzolva ezzel a fenntartható és a társadalom által támogatott terrorellenes tevékenység kereteit. A konferencián beszédet mond Pintér Sándor belügyminiszter, fővédnök, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, a Terrorellenes Központ főigazgatója, az Európai Unió Terrorellenes Koordinátora, az amerikai Külügyminisztérium terrorellenes koordinátorának helyettese.

Ugrás vissza Ugrás vissza...