Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közös siker Horvátország csatlakozása az Európai Unióhoz

Cikk:

A Külügyminisztérium üdvözli Horvátország csatlakozási szerződésének aláírását. A csatlakozási tárgyalások 2005-ös megkezdése óta Horvátország mélyreható reformok útján érkezett el az Európai Unió kapujába. Magyarországra hárult az a megtisztelő feladat, hogy levezényelje a tárgyalások legkritikusabb, végső szakaszát, amelyet vállalásainknak megfelelően, a várakozásokat felülmúlva sikerült teljesítenünk. Az, hogy ma sor kerülhet a csatlakozási szerződés aláírására a magyar elnökség sikere is.
 
A csatlakozási szerződés aláírása egy fontos, az Európai Unió és Horvátország számára is sikeres folyamat végét jelenti.
 
Magyarország szomszédként, s a bővítés mellett elkötelezett tagállamként is következetesen segítette Horvátország európai uniós integrációját. A csatlakozási tárgyalások lezárását egyik legfontosabb elnökségi célként jelöltük meg.
 
A 2011. június 30-i tárgyalászárást azért is nagy sikernek tekintjük, mert az egész nyugat-balkáni bővítési folyamatnak adott lökést egy olyan időszakban, amikor a pénzügyi válság és az Európai Unió belső problémái miatt az Unió a befelé fordulást is választhatta volna. Horvátország célba érése jelzés a térség többi országa számára is: a tagság elérhető cél a csatlakozási feltételek teljesítése után.
 
Meggyőződésünk, hogy a horvát példa nagymértékben járult hozzá ahhoz, hogy Montenegró, Szerbia és a többi nyugat-balkáni ország a felkészülés sokszor áldozatokkal járó, alkalmazkodást igénylő útja mellett kötelezze el magát.
 
A már tag Horvátországra is stratégiai partnerként tekintünk számos, a térségünket, Európa jövőjét érintő kérdésben, mint a közép-európai együttműködés, az energiabiztonság, az infrastruktúra, vagy az EU gazdasági kilábalása. Arra számítunk, hogy szomszédunk új tagállamkénként tevékeny és kezdeményező szerepet vállal a regionális együttműködésben, s támogatja a térség többi országának csatlakozási folyamatát.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...