Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Győri: a kohéziós politika az európai gazdaság élénkítésének fontos eszköze

Cikk:

A kohéziós politika nem csupán a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatásában fontos, hanem a nettó befizető országok gazdaságának növekedéséhez is hozzájárul, ezért minden tagállam érdeke annak fenntartása, hangsúlyozta Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára a többéves pénzügyi keretről szóló magas szintű konferencián Brüsszelben, 2012. március 22-én.

A konferencia első szekciójában a meghívottak az EU 2014 és 2020 közötti időszakra szóló többéves pénzügyi keretének (Multiannual Financial Framework) forrásairól vitáztak, míg a második szekcióban a keretköltségvetés kiadási oldaláról volt szó. A konferenciát a büdzsével kapcsolatos nyílt vita zárta, melyen Győri Enikő ismertette a magyar álláspontot a résztvevőkkel.

Az EU-ügyekért felelős államtitkár felszólalásában aláhúzta: a kohéziós politika a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatásában segít, ugyanakkor – a kohéziós országokban befektető vállalataikon keresztül – a régi tagállamoknak is jelentősen növeli a bevételeit. Győri emlékeztetett arra, hogy egy, a lengyel fejlesztési minisztérium megrendelésére készített tanulmány szerint minden kohéziós forrásból érkező euró 60 eurócent hasznot hoz a nettó befizető országoknak, és ezzel jelentősen hozzájárul ezen országok bruttó nemzeti termékéhez.

„Amikor alig produkál növekedést az európai gazdaság, és lassan kifogyunk a keynesiánus gazdaságpolitika növekedést ösztönző módszereiből, meg kell becsülnünk azt, ami még megmaradt számunkra” – fogalmazott az államtitkár. Győri amellett érvelt, hogy a többéves pénzügyi keret többek között stratégiai befektetést is jelent az Európai Unió számára, ennek a befektetésnek pedig fontos eleme a kohéziós politika.

Győri Enikő megerősítette azt a magyar álláspontot is, miszerint a többéves pénzügyi keret kialakításánál a tagállamoknak figyelembe kell venniük a Lisszaboni Szerződésben és az Európa 2020 stratégiában lefektetett célokat.

„Észben kell tartanunk, hogy nem csupán egy takarékos büdzsét kell tető alá hoznunk, hanem középtávú célokat, és azok forrásait is meg kell határoznunk” – mondta.  Az államtitkár megismételte a magyar kormány kifogását azzal kapcsolatban is, hogy az Európai Bizottság javaslata szerint minden jogosult tagállamra egyformán érvényes felső korlátot szabnának a kohéziós támogatásoknak (capping). „Ez nem fair az EU legfejletlenebb régióival szemben” – mutatott rá Győri.

A dán elnökség és az Európai Parlament közös támogatásával szervezett „EU budget beyond 2013: which expenditure and which resources?” című konferencián a lengyel–dán–ciprusi elnökségi trió, illetve a tagállamok illetékes miniszterei és az Európai Unió intézményeinek magas rangú tisztviselői vettek részt. A megnyitón és az eseményt követő sajtótájékoztatón Martin Schulz, az Európai Parlament, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, illetve Helle Thorning-Schmidt, a Tanács soros elnökségét képviselő dán miniszterelnök volt jelen.

Ugrás vissza Ugrás vissza...