Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közlemény Magyarország részéről a Svájci Államszövetség védzáradék bevezetéséről hozott 2012. április 18-i döntéséhez kapcsolódóan

Cikk:

Magyarország sajnálatosnak tartja, hogy Svájc 2012. április 18-ai döntése nyomán 2012. május 1-jétől az EU nyolc, 2004-ben csatlakozott tagállamával, köztük Magyarországgal szemben korlátozza a munkaerő szabad áramlását. Ilyen jellegű szelektív intézkedést Svájc 2011. április 30. óta nem hozhat.

Ez a diszkriminatív intézkedés, mely állampolgárság alapján tesz különbséget az uniós polgárok között teljességgel ellentétes az EU és Svájc közötti együttműködés alapelveivel és az aláírt egyezményekkel. A svájci döntés munkaerő-piaci és gazdasági szempontból is indokolatlan, mivel ezen országok munkavállalói létszámának emelkedése arányaiban messze alulmarad a többi uniós tagállam munkavállalóihoz viszonyítva.

Értetlenül állunk azelőtt, hogy az intézkedés bevezetése előtt nem került sor egyeztetésre, sőt, hogy Svájc az Európai Unió Tanácsa Főtitkárságának EFTA-országokkal foglalkozó munkacsoportja világos álláspontja ellenére hozta meg a döntését a kvóták bevezetéséről. A testület a vonatkozó egyezmény jogi értelmezését követően úgy foglalt állást, hogy az uniós tagállamok és állampolgáraik között nem lehet különbséget tenni. A jelen helyzetben új kvóták csak az összes uniós polgár vonatkozásában állapíthatók meg, nem lehet egyes tagállamok állampolgárait hátrányos helyzetbe hozni.

Magyarország üdvözli ugyanakkor, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Cathrine Ashton bizottsági alelnök az EU nevében azonnal elítélte a lépést, és felhívta a figyelmet arra, hogy az EU és Svájc között fennálló szerződéses kapcsolatok nem teszik lehetővé az uniós polgárok közötti megkülönböztetést.

(Nemzetgazdasági Minisztérium, Külügyminisztérium)

Ugrás vissza Ugrás vissza...