Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Külügyminisztérium közleménye a Budapesti Kibertér Konferencia előkészületeiről

Cikk:

A Kormány 2012. július 26-án kelt határozata alapján hazánk 2012. október 4-5-én rendezi meg a Budapesti Kibertér Konferenciát (Budapest Conference on Cyberspace).

A konferencia mottója: „Bizalommal és biztonsággal a szabadságért és fejlődésért”. A rendezvény célja a kibertér hálózati és tartalmi fejlődésének, szabad és biztonságos használatának előmozdítása, az ehhez szükséges képességfejlesztés lehetőségeinek vizsgálata a kormányzati és a magánszektor szoros, gyakorlatias együttműködése, a nemzetközi és regionális szervezetek összehangoltabb tevékenysége révén.

A 2011. novemberi londoni konferencia tematikáját és programstruktúráját továbbvivő Budapesti Kibertér Konferencia három plenáris ülés, öt tematikus panelbeszélgetés, nyolc műhelyvita, külön ifjúsági fórum és innovációs kiállítás keretében teremt lehetőséget eszmecserére a kibertér nyújtotta gazdasági és társadalmi lehetőségekről, a kiberbiztonság nemzetközi és hazai helyzetéről, valamint a kiberbűnözés jelentette veszélyekről. A konferencia számos programját folyamatos élő adásban közvetítjük a rendezvény hivatalos honlapján, ahol már letölthető a konferencia legfrissebb programtervezete is.

A budapesti rendezvény házigazdája Martonyi János külügyminiszter, a megnyitóbeszédet Orbán Viktor miniszterelnök tartja. A megelőző és a következő nemzetközi kibertér-konferencia házigazdáiként felszólal továbbá William Hague brit külügyminiszter és Kim Sung-Han dél-koreai külügyminiszter-helyettes. A konferencia szervezését Sztáray Péter miniszteri biztos, a Külügyminisztérium biztonságpolitikai ügyekért felelős helyettes államtitkára felügyeli.

A konferencia plenáris ülésein a tervek szerint többek között részt vesz Toomas Hendrik Ilves észt államfő, Catherine Ashton, főképviselő, az Európai Bizottság alelnöke, Amy Adams új-zélandi kommunikációs miniszter, Carl Bildt svéd külügyminiszter, Michal Boni lengyel közigazgatási és digitalizációért felelős miniszter, Krista Kiuru finn kommunikációs miniszter, Samuel Poghisio kenyai kommunikációs miniszter, Mohammed bin Saud bin Khaled herceg, szaúdi technológiaügyi államtitkár, Andris Teikmanis lett külügyi államtitkár, Tone Toften norvég közigazgatási minisztériumi államtitkár, Richard Boucher, az OECD főtitkár-helyettese, Hido Biscevic, a Regionális Együttműködési Tanács főtitkára, valamint Lynn St. Amour, az Internet Society elnöke.

Magas szintű vezető érkezik többek között az alábbi vállalatoktól: AT&T, BT, Cisco Systems, Finmeccanica, Fujitsu, Google, Graphisoft, Hewlett-Packard, Huawei, Intel, KDDI, Kürt, Leonar3do, Microsoft, MorphoLogic, Nominet, Prezi, Symantec, UPC, Vodafone.

A konferenciával egyidejűleg megrendezett Ifjúsági Fórum a nyilvános párbeszéd lehetőségét biztosítja az internet és a konferencia témái iránt leginkább érdeklődő, mintegy száz, 17 és 25 év közötti magyar és külföldi fiatalnak. A résztvevők lehetőséget kapnak véleményük kifejtésére a kibertér nyújtotta lehetőségekről és veszélyekről, továbbá arról, hogy miként járulhat hozzá az internet a fiatalok számára elérhető online munkahelyek teremtéshez; hogyan támogatják a közösségi hálózatok az emberi jogok érvényesülését és a demokratizálódást az online részvételen és önszerveződésen keresztül; hogyan kezelhetik saját digitális lábnyomukat, és mit tehetnek saját online biztonságuk növelése érdekében.

Az Ifjúsági Fórum által kidolgozott javaslatok inspiráló hatással lehetnek a kibertérrel kapcsolatos általános gondolkodásra és ezzel a kibertér továbbfejlesztésére, ezért kiemelkedő jelentőségű, hogy a konferencia és az Ifjúsági Fórum résztvevőnek lehetőségük lesz a tapasztalatcserére.

A konferenciához hasonlóan az Ifjúsági Fórumot is élő adásban közvetítjük a rendezvény hivatalos honlapján.

A szintén a konferencia idején felállított Innovációs Kiállításon mutatkoznak be a Mobilitás és Multimédia Klaszter, valamint a Külügyminisztérium által közösen szervezett Keressük Magyarország kiber-innovátorait elnevezésű pályázat vállalati nyertesei, akik a konferencián részt vevő magyar és nemzetközi IT szakembereknek, szakpolitikusoknak, és befektetőknek mutathatják be pályaműveiket.

A Budapesti Kibertér Konferencia hivatalos honlapja a www.cyberbudapest2012.hu címen érhető el, oldala megtalálható a Facebookon és a Twitteren is Budapest Conference on Cyberspace néven.

Ugrás vissza Ugrás vissza...