Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Martonyi János Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel tárgyalt

Cikk:

Martonyi János külügyminiszter 2012.szeptember 27-én New Yorkban megbeszélést folytatott Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel.

Az ENSZ-közgyűlés alkalmával tartott találkozón a felek áttekintették a közel-keleti helyzetet. Rijád al-Malki egyebek közt ismertette a néhány nappal korábban Izraelnek átadott palesztin javaslatcsomagot, és hangsúlyozta, hogy egyedül a kétállami megoldás vezethet a palesztin-izraeli konfliktus hosszú távú rendezéséhez.

A megbeszélésen érintették az ENSZ-beli palesztin státusszal kapcsolatos várható kezdeményezést is. A magyar és a palesztin külügyminiszter egyetértett abban, hogy csak a közvetlen izraeli–palesztin tárgyalások hozhatnak tartós megoldást.

Martonyi János jelezte, Magyarország értékeli, hogy a palesztin fél kész egyeztetni az Európai Unióval és tagországaival. Az EU-tagállamok külügyminiszterei intenzíven foglalkoznak a témával. Álláspontunkat és szavazási magatartásunkat a későbbiekben a szövegtervezet ismeretében az EU-tagállamokkal egyeztetve kívánjuk megfogalmazni, mondta a magyar külügyminiszter.

Martonyi János hangsúlyozta, Magyarország abban érdekelt, hogy méltányos és igazságos megoldás szülessen. Magyarország elkötelezett a tartós és igazságos közel-keleti béke, a szuverén, életképes és szomszédaival békében élő Palesztin Állam megalakítása, valamint Izrael biztonsága mellett.

Martonyi János magyarországi látogatásra hívta meg palesztin kollégáját, és kifejezte készségét, hogy a térségben teendő decemberi útján felkeresse a Palesztin Hatóságot is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...