Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Takács Szabolcs részt vett az OECD Fejlesztési Bizottsága londoni ülésén

Cikk:

Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára vezette a magyar delegációt az OECD Fejlesztési Bizottsága (DAC) 2012. december 4-5-én Londonban tartott magas szintű ülésén.

Az eseményen az OECD és a DAC tagállamai, valamint a fejlődő világ megsegítésében aktív donor országok és nemzetközi szervezetek képviselői cseréltek eszmét a nemzetközi fejlesztési együttműködés kérdéseiről.

A DAC a világ legfejlettebb donorait (az EU régi tagállamai, Európai Bizottság, Egyesült Államok, Ausztrália, Japán, Kanada, Koreai Köztársaság, Norvégia, Svájc, Új-Zéland) tömörítő testület, amelyben Magyarország – OECD tagként – megfigyelő szerepet tölt be.

A DAC ülése megvitatta az elmúlt évben a világban végrehajtott fejlesztési tevékenységről készült jelentést, a 2015 utáni időszakra szóló globális fejlesztési célok kidolgozásában történő OECD szerepvállalást és a fejlesztési támogatásnak minősülő tevékenységek és pénzügyi folyamatok statisztikai mérésére kidolgozandó új módszerek szükségességét.

Az ülés végén elfogadott közlemény megerősíti, hogy a világban zajló folyamatok, a népességnövekedésből, a változó fogyasztási szokásokból és a klímaváltozásból fakadó kihívások kezelése érdekében a fejlesztési tevékenység legfontosabb céljait a jövőben összehangoltabban, átfogóbban kell megközelíteni. A gyorsan változó nemzetközi környezetben a DAC-nak fontos szerepet kell játszania a globális fejlesztési célok elérését segítő partnerségi fórumok munkájában.

Ugrás vissza Ugrás vissza...