Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország Külügyminisztériumának nyilatkozata

Cikk:

A Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítása céljából, Mali elnökének kérése és az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó 2085. számú határozatával összhangban 2013. január 11-én Franciaország katonai akciót indított a nyugat-afrikai országban.

A hadművelet célja Mali államiságának, területi integritásának és szuverenitásának megvédése, valamint annak megakadályozása, hogy az ország a nemzetközi terrorista csoportok központjává váljon a térségben. Az akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa január 14-i ülésén egyhangúan támogatta.

Magyarország teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja a Franciaország által indított fegyveres akciót, amely arányos válaszadás az észak-mali radikális terrorista szervezetek okozta, a Száhel békéjét és biztonságát fenyegető kihívásra. Franciaország mali katonai fellépését a terrorizmus elleni globális küzdelem részének tekintjük, amely összhangban van a nemzetközi jog vonatkozó előírásaival és az ENSZ Alapokmányában foglaltakkal.

A francia akció támogatása mellett hazánk fontosnak tartja a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szervezete (ECOWAS) katonai missziójának mielőbbi beindítását a mali válság rendezésére irányuló afrikai szerepvállalás jegyében.

Magyarország üdvözli az Európai Uniónak a helyzet kezelése és hatékony megoldása érdekében tett és tervezett erőfeszítéseit. Ennek keretében egyebek mellett folyamatban van egy Malira irányuló kiképző és tanácsadó misszió (EUTM Mali) előkészítése a 27 uniós tagállam - köztük Magyarország - és az uniós szervek szoros együttműködésében. A tervezett EU-s misszió célja, hogy kiképzési és tanácsadási tevékenysége által támogassa az ország fegyveres erőinek újraszervezését és képességeik fejlesztését. Az EUTM Mali ezáltal hozzájárulna az ország területi egységének és társadalmi rendjének helyreállításához anélkül, hogy maga részt venne az erre irányuló esetleges harci műveletekben.

A magyar kormány vizsgálja egy esetleges magyar hozzájárulás lehetséges formáit, beleértve néhány katonai szakértő küldésének lehetőségét is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...